Здравейте! Казвам се Билян, LZ1SWE. Бих искал да ви представя някои от моите сандъци:
Орион 420А. Радиото беше в ужасно състояние. Бе прекарало близо 15 години в селска куща с пропаднал покрив. Слава богу върху него не бе текла вода. Беше претърпяло много "ремонти". Лампите са 40-та серия - трудни за намиране. Някой беше заменил МЧУ-то EAF42 с нещо 9 пиново, освен това имаше германиев диод за детектор - вместо втората EAF42 имаше EF42. Тоталната каша ме накара да взема решение да препостроя приемника по заводска схема! Запазих бобинния блок, трансформаторите, МЧУ трансформаторите, захранващия и изходния траф, променливия конденз. останалото допълни колекцията ми със стари елементи. Резултатът - перфектен! 4 месеца изминаха неусетно в работа и чакане на части. Кутията отне около 5 седмици. Цокли от китай, лампи от щатите. Пликче с части от Комет Електроникс. Малко промених схемата на НЧУ-то (Всъщност при следващия Орион, 520А, е коригирана една грешка от нискочестотния усилвател на 420А. От там и взех изменената схема.) Настроих го за час и вече 5 месеца ми е основно радио. 15 метра външна антена вкарва целия свят в хола...
Христо Ботев, ворошиловски. Радиото е първата реставрация на мой близък приятел, прохождащ в нашите дела. Аз смених кондензатори и лампи, настроих го и свалих стария лак (не само оригиналния бордо, но и почти черния и дебел шеллак отгоре му, сложен от някого през годините...
). Той се боричка като прасе с тиква с кутията, като пренебрегна някои съвети..
Беше много забавно и поучително! Сега радиото работи прекрасно!
Както се очакваше, обхватния ключ ни създаде грижи, но го стегнахме на 100%. Сега е тих и контактува сигурно.
Телеграфен предавател с компютърно управление с две бройки 6П3С. Голяма забава!
Добавих му управление от серийния порт. Скоро ще започна редовни тренировъчни предавания по телеграфия на 3.686МХц, 2 пъти всяка седмица. Използвам програмата CwType, още един софтуер за автоматизиране на действия и електронен таймер, който включва предавателя , когато е време за предаване. Настроил съм изходния кръг към антената и изкарвам близо 30 вата в ефир. Миналата седмица си направи сам и двете сесии, аз бях на село и го слушах с кеф!
Ако някой се интересува от повече информация - заповядайте!
Поздрави на всички, успехи в делата!
Билян LZ1SWE