Чудесно описание на НРБ и начина на "изобретения" по него време.
...............
А през това време, САЩ и Европа са наливали пари и са изобретявали технологиите, които после да можем да крадем 
Ех, Андрешкооо, Андрешкоо, де си да си видиш синове и внуци

Не разбирам този сарказъм с голяма доза мазохизъм - колко лоши и некъдърни сме били или сме сега, а другите колко са умни.
Първо - кражбата на техонологии и патенти не е нито особеност на българите, на социализма или нещо подобно. Който може, го прави и въобще не се притеснява от това. Колко технологии са задигнати от България по един или друг начин, никой не може да каже. Може би колкото ние сме задигнали от другите

Второ - да се открадне висока технология, се изисква не по малко умения, отколкото да се създаде, а понякога даже и повече. Виждал съм как се прави лично. Защо тогава се прави? - Защото е по-евтино и по-бързо.
Трето, за да не съм голословен, ще дам следния пример. Началото на 90-те години работех в сервиз за компютърна техника в БТК. Началникът ми възложи да направя връзката между кулата за управление на полети на летище Горна Оряховица и метеобудката, където се намираха измервателните уреди за метеопрогнози. Разстоянието беше над 100 метра и връзката се осъществяваше по RS232. Проблемът беше, че връзката беше нестабилна поради наличието на много мощни източници на сигнали - радари, радиостанции и др. Даде идеята да направя токов кръг, който по принцип се използва в такива условия. За всеки случай проверихме по фирмите и се оказа, че има фабрични модули за токов кръг западно производство, но трябваше да се поръчат и струваха нещо от рода на 2-3 мои заплати. Устройството трябваше да е просто, евтино и много надеждно. В крайна сметка, след малко чесане по главата и експерименти го направих. Представляваше един конектор за кабел тип Канон 25 /ако не се лъжа/. Цялата платка беше разположена вътре в конектора и получаваше захранване от един стандартен сигнал на RS232 /DTE, ако не се лъжа/ . Два оптрона, транзистори, резистори, клеми. На външен вид представляваше обикновен куплунг, купен от магазина. От както го сложих, не е имало никакви проблеми. Може още да работи. След това по същата схема направих един модул за 8 потребителя, който свързваше телефонните справки и главния компютър, на който беше указателят. Компютърът беше в една сграда, а телефонистките - в съседната. Той със сигурност не работи, цялата поща я изтърбушиха до основи. Не съм виждал други накива устройства или техни схеми, не съм крал идеи или части, моят началник също. Частите за устройствата ги купих с лични средства от ЗЗУ.