| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Флопидискови контролери за Правец 8Д  (Прочетена 34370 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 207
  • Населено място: SF
Re: Флопидискови контролери за Правец 8Д
« Отговор #90 -: 05 Ноември, 2024, 20:03:05 »
Публикувам отговорa на Боби Митов (B.M.) по отношение на версиите:

Цитат
Въпрос:
Привет Боби!
Колко версии на контролера за 8Д са продавани? За сега са известни 3.2 и 3.2А.
Спомняш ли си нещо за ония времена?
Отговор:
Привет!
За съжаление доста време мина и съм забравил :-( .
Радвам се, че контролера продължава да представлява интерес след толкова години! :-)

... ами това е.  :drinks:

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
« Отговор #91 -: 08 Ноември, 2024, 19:58:13 »
Здравейте колеги,
Сглобявайки флопи контролерa, възникна въпрос ?

От Фейсбук Групата Цитати от Пламен и Боби:
Boian Mitov
Yahoo... 🙂 Страхотна е станала! 🙂 Общо взето по начина по които проектирах платката навремето, ако няма къси и калпави чипове или споики тръгва от раз 🙂 . На времето пуснах между 250-300 от тези и само една не тръгна и си яа пазя 🙂
...
Пламен Вайсилов
Трябваше да запоиш цокли на всички чипове за да може да тестваш сетове и като тръгне да ги запоиш на другата платка вече без цокли . Проблемните места доколкото си спомням са 220pf , 1К , 4,7К резисторите и 74LS259 ( не със всички се държи добре при запис и трябва да се подбира производител ) .Но може и да бъркам.

Boian Mitov
Пламен Вайсилов В тази платка съм използвал специален трик за да работи общо взето със всякакви 259, но е добре да се тества с цокли 😉

Boian Mitov
Георги Генов Не се шашкай 😉 Аз съм модифицирал оригиналната Apple ][ схема на контролера да е по толерантна към времената на 259 😉 . Това е една от промените след като проектирах Савена контролера 😉 . Добавил съм закъснителна RC група на единия от сигналите да подобря стабилността на гадните 259 😉

Boian Mitov
Георги Генов Няма нужда от ренгени 😉 . Хвани едно мултицетче с бъззер и почни да прозвъняваш врузките. За нула време ще имаш схемата 🙂 . Сумати схеми съм свалял на времето по този начин 😉 .

Boian Mitov
Аз имам предвид да се прозвъни не разпояван контроллер за да е сигурно че няма липсващи писти при разпояването 😉

гледам на снимката ви вече сте запоили 220пико от сините а трябва да са на Wima за да не си променят стойността с промяната на температурата и резистора 1к и 4,7к да са с точни измерени стойности желателно металослойни устойчиви на променлива температура. Другото за чипа 74LS259 дето има закъснение за D0 сигнала от A0 адресната шина, както в схемата от Борислав Захариев има няколко лог.елемента последователно свързани за образуване на това закъснение.
« Последна редакция: 08 Ноември, 2024, 20:32:17 от hris »

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
« Отговор #92 -: 09 Ноември, 2024, 10:43:22 »
182077-0
Ето как изглеждат тези кондензатори на платката.
Проследих пътечките на 74LS259 (9334) и се оказа, че няма верига за закъснение на 13 извод D0 Входа от адресната шина А0 направо е свързан. Може би при версия FDC3.2A там предполагам вече е добавена тази RC група правеща закъснение и позволяваща работа на платката с по-мързеливи чипове.

Ех да имаше схемата на контролера.. ама всички са заети, а и мен ме мързи да я сваля.
« Последна редакция: 09 Ноември, 2024, 11:00:38 от hris »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |