| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Българско радио  (Прочетена 529 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен faraon4eto

• Квантов електрон
  • Публикации: 152
  • Населено място: ВРАЦА
Българско радио
« -: 10 Ноември, 2024, 15:09:02 »
Здравейте днес ми попадна това радио въпросът ми е дали е българско защото имам същата кутия Кьортинг но на капака и на шасито пише радиопром .Скалата също е на български.

Неактивен radostin.kolev

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Несебър
  • Радостин Колев
Re: Българско радио
« Отговор #1 -: 10 Ноември, 2024, 15:35:59 »
На капака пише Радиопром, модел Република М?67 и вероятно точно това е радиото. Имало е такова радио, но явно малко апарати са оцелели, тъй като това е първата снимка на Република. Сглобявани са от налични части, на национализираните фабрики и е възможно кутията да е подобна на български радиоапарати от този период.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
« Отговор #2 -: 10 Ноември, 2024, 19:29:16 »
Според статията Радиопром е създаден 1948 и съществува до края на 1949 влиза в рамките на новообразувания Слаботоков завод "Климент Ворошилов".
https://sandacite.bg/1949-%D0%B2-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

Има запазена снимка с Република М 67 (6 лампи, 7 кръга) в производство.
Друг е въпроса какво прави Körting Amatus 40 WK (1939) като първообраз в България.
https://www.radiomuseum.org/r/korting_amatus_40wk.html
« Последна редакция: 10 Ноември, 2024, 19:39:25 от малкия »
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен faraon4eto

• Квантов електрон
  • Публикации: 152
  • Населено място: ВРАЦА
« Отговор #3 -: 10 Ноември, 2024, 19:41:07 »
Благодаря за инфото. :drinks:

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 368
« Отговор #4 -: 10 Ноември, 2024, 19:56:08 »
Отдавна ме гложди една мисъл. По време на войната цялата немска радиоиндустрия е впрегната във военните доставки. Производството на приемници за бита в мвстните фирми е много ограничено поради тази причина. Големите Радиофирми в окупираните държави поемат лъвския пай на това производство, умфирмирано като немски марки.
Като гледам това радио, както и един мой безименен приемник с българска скала и кутия 1:1 Sachsenwerk, а и прочутото сходство на Тулана с Blaupunkt итн., ме кара на мисълта, че май сме праввили част от кутиите на някои уреди.
« Последна редакция: 10 Ноември, 2024, 20:14:09 от navi »
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #5 -: 12 Ноември, 2024, 15:28:48 »
Най-вероятно Радиопром не е приключен  през 1949г. Грамофонни плочи произведени в ДИП  РАДИОПРОМ  с година 1969 можете да си купите и днес от ОЛХ.Освен ако е друг Радиопром.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |