| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: МУК 600 / МУК 601  (Прочетена 2941 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
  • Населено място: София
МУК 600 / МУК 601
« -: 22 Декември, 2015, 15:12:45 »
Покрай дискусията за МУК, която се получи в тази тема http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=3587.15 се появиха няколко въпроса

На една снимка:

41513-0

на платката пише МУК 600. В "Млад конструктор" платката е различна и в текста се говори ту като за МУК 600, ту като за МУК 601.

Преполагам, че схемите в списанието са развитие на първоначалната разработка, но дали някой има по-достоверна информация...

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
Re: МУК 600 / МУК 601
« Отговор #1 -: 22 Декември, 2015, 20:42:53 »
Идеята на този учебен компютър е била много добра, друг е въпроса че се появи твърде късно (1989) и не успя да постигне целта която имаше. Апропо, за първи път го виждам сглобен, притежаваш ли го? Снимка откъм клавиатурата имаш ли? До колкото си спомням листинга на EPROM паметите също беше публикуван в Млад конструтор, нямам спомен обаче как стоеше въпроса с програмното осигуряване.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 27 Декември, 2015, 23:23:59 »
Снимката беше качена в един от старите форуми. Мисля, че Богомил я беше качил. Има и снимка на клавиатурата - тези дни ще я потърся и ще я кача.

Публикуването на схемите започва от първи брой за 1988 на МК.

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 29 Декември, 2015, 00:42:17 »
Това е друата снимка:

41772-0

EPROM-а е последната публикация и го водят "Програмно осигуряване" - включва монитор, бейсик интерпретатор, графичен редактор и ДОС.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #4 -: 12 Януари, 2016, 23:28:20 »
Благодаря за снимката, не вярвах че ще видя този компютър сглобен. Какво творчество имаше в онези години, ТНТМ беше страхотно нещо. Този не ми се струва съвсем ТНТМ, но ако е самоделка е доста добре изпипан. Руснаците имаха нещо подобно РК-86 (в списанието "Радио" за по-мадите), но той беше представен по-рано и понатрупа разработки, а и руснаците нямаха толкова лични компютри като нас. Нашият остана "гол" защото се появи твърде късно...
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 17 Януари, 2016, 12:09:26 »
Доколкото знам са произвели малко бройки в учебния завод на ВМЕИ.

За всички мераклий: МУК601 от Млад конструктор'88 :)

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 25 Януари, 2016, 11:05:59 »
Здравей,
благодаря много за положеният труд. На мен поне са ми много интересни.
Поздрави.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 14 Октомври, 2024, 21:00:51 »
След повече от 34 години, около 90-та се сблъсках за първи път със схемата на този компютър, има надежди и да оживее.
Започнах от монитора - преписване на hex кода от пдф-а, дизасеблиране и повторно асемблиране за отстряняване на грешките. Досега не бях програмирал на асемблер за 6800. За съжаление все още не мога.
Постепенно започвам да се отказвам от идеята да го събера в оригиналният му вид. За това се насочих към "апаратно съвместим" вариант - с части каквито има в чекмеджето. На макетни платки съм нахвърлил процесорен модул, два варианта на РАМ/РОМ, интерфейси, вместо монитор и клавиатура - сериен порт. Започнал съм да правя видео модул и клавиатура. Флопи контролера и бейсика  - мисля, че не са ми по силите. Ще видим. За сега са извън плана.
От монитора са възстановени всички функции без тези за флопито (файловата подсистема) и видео блока. Като завърша видео блока ще довърша и работата по мониторната програма. Прилагам РАБОТЕН НЕДОВЪРШЕН мой вариант на монитора, "преписаният" бинарен файл и няколко снимки.
пс. моят РОМ е малко по-голям и започва от адрес $8000 и до $F190 (ф-я RECT) има тестови програми и друг боклук предимно за тестове. С течение на времето ще попълня празнините за функциите за файловата подсистема.
Предполагам имам доста грешки - както се казваше в един стар виц - не се сърдете на музиканта той толкова може.
едит. със закъснение видях, че първите две снимки не са кропнати, но не мога да ги редактирам вече.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |