| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: HY18cv8s програмиране  (Прочетена 2511 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: HY18cv8s програмиране
« Отговор #15 -: 07 Октомври, 2024, 12:34:03 »
Ето я и втората платка работеща с този липсващ чип.Тази вместо големи епроми има монтирани малки презаписваеми 27С4001.Всичко друго е еднакво с двете платки.Отстрани по ръбовете на борда липсваха кондензаторите,фабрично, но аз запоих.От двете страни по 15 неелектролитни.
Този от който я купих и подари втората за части ми каза,че неговият майстор не е могъл да подкара втората платка,бял екран и не стартира,не се знаело от какво е.Никога нямало да тръгне.Всичко излезе от този дефектен чип или е бил обръщат обратно в цокъла и е изгорял или е поставен фиктивто такъв за да запълни мястото.Факт е ,че с чипа от другата и тази бачка.

На какъв монитор ги пускаш? Кaртината изглежда разпъната и отрязана от ляво и от дясно. (LANKA вместо BLANKA)

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #16 -: 07 Октомври, 2024, 16:07:20 »
Монитора е професионален.Има команден блок от потенциометри за всякакво регулиране и линейност!Шаси Хантарекс ПОЛО20!
Но всяка платка дава различна картина, просто не съм го настроил за тази.Използувам стар покер автомат за тестер.Набучвам всякакви платки и за това.Ако го настроя за тази, за друга трябва да го настройвам пак.За това не се старая да обръщам внимание на картината.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #17 -: 07 Октомври, 2024, 16:23:20 »
Днес сутринта се отчаях тотално с тази платка!
Извадих един PALпонеже беше на цокъл и програмирах един мой GAL на негово място с файла даден в папката с файлове за тази игра,изтеглена от сайта за PLD-архив.За проба.И играта не стартира въобще.Върнах оригиналния и тръгна всичко.
Исках за пробвам файловете от сайта и съм разочарован.Дано да греша нещо и този за чипа дето ми трябва да е верен!Днес пратих чипове на колегата за програмиране и като ми ги върне ще споделя резултата.
Иначе от фабричния чип с който работят платките,най-вероятно няма да може да се изчете нищо,защото със сигурност ще е заключен.Божа работа като нямам такъв програматор?Въпреки че на сайта пише за някой чипове не били заключени.
Гледам с осцилоскопа на изходите вади различни честоти,ако приложа обратно инженерство и да го инвертирам с два делителя на честота може и да се получат нещата.На времето инвертирах един такъв на джоли карт-покер платка.Вътре се оказа че е програмиран за два 74ls194-шифтови регистри.Монтирах ги на малка платка външен модул и всичко тръгна!

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #18 -: 07 Октомври, 2024, 16:47:55 »
Извадих един PALпонеже беше на цокъл и програмирах един мой GAL на негово място с файла даден в папката с файлове за тази игра,изтеглена от сайта за PLD-архив.За проба.И играта не стартира въобще.

Ами ако файла който си свалил е прочетен от PAL или компилиран за PAL, а ти просто го записваш на GAL, разбира се че няма да тръгне платката ;) Но ако изрично е указано, че е за GAL, тогава е проблем.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #19 -: 07 Октомври, 2024, 20:14:26 »
Според мен  са еднакви просто едните са за многократно записване-GAL и PALCE,
а PAL-са за еднократно записване и край.
Но това което го казваш ми разкрива една случка с такъв ваден файл.Мислех,че е повреден и се наложи да го преправям и чак тогава тръгна на GAL!Пишеше,че е ваден от PAL!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #20 -: 07 Октомври, 2024, 20:23:13 »
Ето този архив изтеглих от сайта.
Но по двете ми платки има нахакани къде PAL,къде GAL.Различни чипове и на двете платки.Необяснима работа?
Но по описанието пише че са вадени от PAL.
Дано да си прав за разликата, това ме успокоява до някъде.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #21 -: 07 Октомври, 2024, 21:04:50 »
Според мен  са еднакви просто едните са за многократно записване-GAL и PALCE,
а PAL-са за еднократно записване и край.

Това съвсем не е така ;) Имаше някъде в нета (не ми се рови сега за това) програмки за конвертиране на .jed файлове от PAL за GAL. И доколкото си спомням не бяха самоделки, а фирмени на накои от производителите.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #22 -: 07 Октомври, 2024, 22:47:50 »
PAL16v8 би трябвало да се запише на GAL16v8. Вече ако буквичките са различни м/у 16 и 8, примерно L, R  би трбвало с pal2gal да се конвертира.
Чесно казано с pal-ове неми се е налагало да се сблъсквам. Още повече да конвертирам jed файлове. Но за спорта с jed2eqn конвертирах sf2boot-palce16v8-pal1.jed до "разбираем код" и го компилирах за gal16v8. файла стана идентичен с оригинала.
Прилагам декомпилирания и новият файл, ако на някой му е интересно да ги гледа.
Файла е преименуван, че досовската програма не се оправя с дъги имена, 30-тина годишна е все пак.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #23 -: 08 Октомври, 2024, 07:10:01 »
С тези последните файлове платката стартира и след зареждане на играта се чува звука, но липсва синхронизация-няма картина само черга несинхронизирана,все едно има завъртян тример за хоризонтална синхронизация на монитора.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #24 -: 08 Октомври, 2024, 11:24:35 »
PAL16v8 би трябвало да се запише на GAL16v8.

Не казвам, че няма, но поне аз за такова животно като PAL16v8 не съм чувал, виж PALCE16v8 има и той си е напълно съвместим с GAL16V8 ;)
Като отбелязвам съвместим, имам в предвид, че jed файл КОМПИЛИРАН за серията 16V8 може без конвертиране да се запише  на GAL16V8 и PALCE16v8 (ако имате програматор за втория) и двата чипа ще работят без проблем.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #25 -: 08 Октомври, 2024, 13:06:00 »
Да няма такова животно PAL16v8.
от pdf-a на GAL16v8
Also Emulates 20-pin PAL ® Devices with Full
Function/Fuse Map/Parametric Compatibility
.jed за P16R4 се записва и работи на G16v8, въпреки очевидните разлики. В PAL асемблера на National semiconductor, който ползвам, няам явно разграничение на PAL, PALCE, има само "P" и съответно "G" за GAL. Сигурно за това и ги бъркам, но и както казах с PAL физически не съм се сблъсквал. Само с техните jed-ове.
Да се върнем на основният въпрос. Ако не може да се запише хюндайският чип, теоретично е възможно да се пренапише за по-голям примерно GAL20v8. Ще се наложи да се пренаредят някой пинове. На GAL16v8 не му достига един вход - пин11 в регистров режим е твърдо свързан за OE на макроклетката и не може да участва в уравненията. За разлика от hy18cv8, където е по-гъвкавно направено и явно може. Съществува GAL18v10, с който изглежда, че може да стане по-лесно, поне е 20 пинов и няма нужда от преходна платка. Но такъв не намирам на пазара за съжаление.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #26 -: 08 Октомври, 2024, 19:37:22 »
За някой места където е монтиран, има голямо значение даже бързината която е описана одзад!Зависи какви чипове са  го направили да замества.От личен опит знам,че разликата от PAL-за еднократно записване.PALCE и GAL се изтриват и записват многократно.Имам покер платки джоли карт при които каквото запиша като pal,gal 16v8 -няма значение всичко тръгва.При някой от тях има два броя-HY18cv8 в които има програма за два шифтови регистъра 74ls194.Инвертирал съм ги на времето с малка платка -модулче.
Но на тоя големия борд явно доста е наблъскан 18cv8.За да прави проблеми даже буквата на gal-a на който се мъча да запиша файловете с всеки прави различно!Видял съм се в чудо.Утре колегата ще прати програмираните чипове и ще се види дали ще тръгне.Моля се да е верен файла,който намерих.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #27 -: 09 Октомври, 2024, 10:19:14 »
Днес получих програмираните чипове от колегата - mvnaudio.Добре,че му пратих три различни броя!Единия се оказа повреден,а другите два се програмираха успешно.За което му БЛАГОДАРЯ сърдечно.
Резултата е,че платката тръгна!Сега даже имам един резервен.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |