Проблемът е решен. Преди да обясня същинската причина, първо да отговоря на въпросите:
При въртене на потенциометъра R116, картината се смалява и разширява, де факто функционира като вертикален размер, няма видима промяна в линейността. На осцилоскопа амплитудата на сигнала се изменя с няколкостотин миливолта. Показано на следващите снимки:
По отношение на слагане на 220 охм резистор последователно на вертикалната намотка, тази идея ми звучи неуместна. Въпреки това я опитах и резултатът е значително свиване на изображението, което не може да се коригира с потенциометрите. Няма видима промяна в линейността (не мога да преценя добре). Аз използвах 2.2 охм резистор с цел да измеря формата и амплитудата на тока във вертикалната намотка, в оригиналната схема на телевизора няма такъв резистор.
Идеята на vladimirstanoev ме накара да извадя поставения от мен нов кондензатор C98. Тъй като на печатната платка не е добре показано поляритета, включих телевизора и измерих напрежението между двата извода, което се оказа 0.7В. Изненадата бе, че потенциометър R116 има ефект върху картината и с липсващ кондензатор C98, което не би трябвало да е възможно.
Оказва се, причината за този ефект се дължи на 100мф кондензатор, свързващ горните страни на потенциометри R116 и R127.
Очевидно този кондензатор е монтиран от техник, работил върху телевизора, тъй като го няма на схемата и е монтиран под печатната платка. Премахнах кондензатора (в същото време монтирах 22мф танталов кондензатор на мястото на демонтирания C98) и изненада, веднага има видима разлика. След въртене на R116 линейността стана почти пефектна.
Снимка:
Може да не личи особено на снимка, но растоянието между линиите в горната част на екрана вече се влияе от R116. Утре ще направя допълнителни корекции. Най-вероятно поуката в този случай е да не вярвам на свършена от други работа.
Благодаря на всички за помощта!