CVT е прав. С компоненти, които се произвеждат в момента е доста по-лесно и евтино. Книжката я гледах (както и още няколко по същата тема от този период), но там наистина дават за пример стари компоненти.
От няколко дни насам се заиграх с един EEPROM (atmel at29c010a ), който е сравнително нов (datasheet-a е от 2002г) по стандартните на тези 40-годишни машини. В алиекспрес го има за по 1-2лв. Мисля да се пробвам да сложа някакъв мой "ром" на периферна платка, като експериментирам да се зарежда някаква елементарна асемблер програмка от него, например печат на екрана на текст. Ардуино е доста по-лесно да се програмира и интерфейсва, но ако ми трябва нещо наистина елементарно като функционалност, този еепром вероятно е по-подходящ.
Също така, това е подходящ начин да се запозная с асемблер (ca65) и soft switches на Правец 8/Apple II. Ben Eater има няколко видеа в youtube, в които представя подробни стъпки как да си направиш РОМ за 6502 и как да направиш memory map-а с ca65 асемблер. При него става дума за ром, който буутва, но от това, което аз си представям, би следвало ако сложа моята програма с инструкциите в началото на ЕЕПРОМ-а и стартирам началния адрес от Монитор, спрямо слота, в който е еепрома, би следвало да тръгне. Още не съм пробвал, но теоретично, от това което съм изчел до момента, би следвало да стане.