Преди доста време един приятел ми даде задание да му направя реле за време за мощна точкова заварка. Използвах оптрони да получа синхроимпулси от мрежата, МОС3063 за изходни импулси към триак и превключваем брояч на импулсите между тях. Схемата беше усложнена за да осигури повтаряне на импулсите, затова имаше и брояч на паузите. Знам, с PIC ще снане лесно, но за единична бройка ми се стори нецелесъобразно. Освен това се притеснявах как ще защитя процерора от мощните импулси. На всичкото отгоре, неговата апаратура е за 400V и трябваше да се слагат допълнителни триаци защото моковете ще гръмнат. Това, последното не се случи, тъй като интересът към разработката спадна и така си седи по рафтовете ми без да е тествано в реални условия. Ако някой пожелае, може да направим съвместни експерименти (за София, разбира се). За съжаление, схемата ми беше в компа, когато ме удари онзи криптовирус и сега трябва да я възстановявам от монтажа.
Аз самият имам интерес от кондензаторни точкови, баш за тънките ленти към акумулаторите, но е немокаят да почна да експериментирам.