Още веднъж се извинявам за лапсуса в предишния ми пост, още от седми клас ми се е набил в главата този "атомален кислород", но тук е атомален водород.
Не напразно в поста ми никъде не споменавам "Браунов газ" - и от БАН отказаха да коментират това чудо и с право. Самият Браун (Илия Вълков) старателно е укривал както технологията за получаването му, така и какво представлява . Единствено може да се съди по резултата, но тъй като са минали много години, малцина са които могат да потвърдят, дали това, което днес се прави и се нарича газ на Браун е същото, което Вълков е демонстрирал.
Моите съждения се основават на видеоматериала от къщата на М.Табаков, където разпознах въпросните алкални акумулаторни клетки. Такива съм ползвал в моята практика за UPS, за да не използвам оловни акумулатори съвместно с електронна апаратура, като знам вредите, които нанася сярната киселина. Между другото точно затова военната електроника често се захранва именно с такива алкални (напр. желязно-никелови) акумулатори.
От тази постановка лесно може да се намери химията на процесите в тях и какви газове се отделят.
Не е чак толкова сложно