Стана ми интересно за китайското качество на EL84. Сравнение на EL84 съвременно производство, мнения на потребители. Естествено всичко е субективно, но има обща тенденция в мненията. Превода е автоматичен.
За китайски:
Psvane - Говорейки от HIFI гледна точка, тази тръба, обикновено наричана Psvane Classic EL84, вероятно е една от най-добрите аудио тръби EL84, които някога съм чувал. Тази тръба ще се конкурира абсолютно с някои от най-добрите NOS тръби.
.................................
JJ EL844 (по скъпа версия на JJ EL84) - Сложих комплект от тези в моя Blues Jr, заменяйки комплект Mullards. Тези JJ звучат много по-добре и се разпадат много добре.
JJ EL84 - Това са здрави тръби, въпреки че са евтини на цена.
JJ EL84 са солиден избор за надеждни тръби. Не мисля, че звучат най-добре, но са добра тръба, когато се има предвид цена срещу качество. Те също така са склонни да се представят по-добре от по-скъпите лампи в усилватели, които работят с по-високо напрежение на пластината.
Мисля, че тръбите за предусилвател на JJ са надценени, но харесвам усилвателните тръби.
JJ EL84 е солидна тръба като заместител на почти всеки EL84. Трудно е да победиш тази цена.
Руски:
Electro-Harmonix EL84 EH - Наистина хубави тръби. Използваме ги при ремонт на усилватели през цялото време и се представят доста добре. За тези пари са хубави тръби.
Замених стандартните китайски EL84 в моя VOX AC10C1 (заедно с 12AX7 и 16-омов високоговорител Jensen C10Q) и усилвателят оживя! Честотната характеристика е много по-широка; звънецът VOX е там и ламповата микрофония също е изчезнала. Отлични предусилватели и електрически тръби от Electro-Harmonix; много доволен от резултатите.
Най-безопасната тръба заедно със Sovtek EL84 и M.
.......................
Sovtek е може би единствената марка, при която знаете кои тръби поръчвате и какво ще получите. Fender ги използва, аз ги използвам. Те са издръжливи, нискошумни и звучат страхотно!
Sovtek EL84M (военна) - Страхотни супер чисти тръби. Много музиканти предпочитат топъл дисторшън на обикновения EL84 пред по-строгия – чист тон на EL84M.
реших да опитам Sovtek el84 Страхотен звук. Никога не се връщайте към JJ!
Поръчвал съм тези лампи 2 пъти и никога не са ме подвели. Работят много сплотено с моя усилвател, отколкото JJ или Tung-Sol. Отлично съотношение цена/качество.
Относно това дали китайците са копирали Telefunken:
Оригинален Telefunken EL84 - Захранващите лампи Telefunken са едни от най-добрите и надеждни електрически лампи в света. Ако търсите звяр от EL84, тогава това е вашата тръба.
Новото производство под марката Telefunken:
Telefunken Black Diamond EL84 - Купих ги, за да заменя JJ el84, трябва да кажа, че те наистина не отговарят на цената. Знам, че по същество са JJ тръби с по-добър QC, но със сигурност не звучат по-добре. Имах страхотен опит с Mullard RI и се надявах на нещо подобно. Разочарован съм със сигурност.
Ето и страницата:
https://www.tubedepot.com/t/tubes/power-tubes/el84-6bq5-7189