Здравейте!
Интересна ми е старата изчислителна техника, от гледна точка на историята и на това, че е относително по-просто устроена от съвременната и е доста по-лесно разбирането и в детайли особено за хора като мен, които не се занимават професионално с изчислителна техника. Не е невъзможно дори да проектираш и създадеш собствен хардуер или просто да копираш вече създаден – примери много. Задачата при съвременната техника е доста по трудна. Общо взето ретро цифровата техника ми се превърна в хоби. Разбира се искаше ми се да се сдобия с екземпляри от българската индустрия, за която съм на мнение, че е можело и е трябвало да бъде съхранена до днес и модернизирана, но това е тема на друг разговор. Та преди известно време се сдобих с Правец 8М, отделно си набавих и доста периферия към него. Изчистих го основно, смених кондензаторите по дъното и тези в захранването, както и вентилатора (смяната на кондензаторите може би я отчитам като грешка, защото след като се сдобих с уред за мерене на капацитет се оказа, че нямаше нито един неизправен кондензатор и на всичките капацитета им е малко по- голям от този, който е записан на корпуса, а на съвременните, дето купих повечето са с една идея по-малък капацитет от този - записан на корпуса). След като сглобих всичко, свързах правеца към един CRT телевизор и той заработи (голяма радост беше), но проблемите не закъсняха….
За сега основният проблем е с клавиатурата, вероятно за напред ще възникват и други проблеми – на пример с монитора тъй като и той не работи. Разглобил съм го, купил съм малко части за него така малко на сляпо, но все още не съм го включвал. Купих го като повреден и като заработи нормално компютърът ще се върна към него за сега чака. Вероятно ще имам проблем и с периферията тъй като за повечето неща нямам информация за статуса им и за това как се експлоатират като цяло.
Да се върнем на проблема с клавиатурата: До колкото знам, след включването на компютъра (по подразбиране) езикът на писане трябва да е латиница, При натискане и задържане на един от двата бутона „КИР“ трябва да пише на кирилица, а при еднократно натискане на подчертания бутон „КИР“ – свтва жълтият бутон и пише постоянно на кирилица. Но какво се случва при мен: Първоначално след включването на компютъра езика на писане беше кирилица, а при натискане на клавиш от първия ред винаги се появяваха съответните символи (не цифри) при натискане на клавиш „КИР“ нищо не се променяше. При еднократно натискане на подчертания бутон „КИР“, светваше жълтият светодиод, но продължаваше да пише на кирилица, но след многократно натискане на един и същ клавиш редуваше съответните символи на латиница и на кирилица в никакъв случай не можех да пиша цифри, винаги се печатаха символи.
Бях избързал да сглобя компютъра, така, че пак го разглобих и свалих клавиатурата. Чудих се известно време какво да правя и си спомних, че единият клавиш „КИР“ се клати необичайно. Както си и мислех се оказа счупен и даваше постоянно контакт. Свалих го и премерих и останалите, те нямаха такъв проблем. Свързах отново клавиатурата, но отново нямаше търсеният ефект. Отново след включване печаташе на кирилица, но вече печаташе цифри, а след задържане на „КИР“ печаташе символи – това добре. Но подчертаният бутон „КИР“ не промени действието си, а при задържан бутон „КИР“ се случваше същото като при еднократно натиснат подчертан бутон „КИР“ – редува латиница и кирилица.
Така, че Моля помагайте.
Ще добавя още: Търсих снимки от обратната страна на клавиатурата, но не открих. На моята има запоявани проводници, които могат да се видят на прикачените снимки, но не разбирам дали са фабрично запоени или е някаква преработка на която се дължи и проблемът. Ако някой е обърнал внимание, моля да сподели.
Поздрави!