| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: проблем с чувствителността на ВЕФ-221  (Прочетена 1887 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен innuendo

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 8
  • Населено място: Варна, морето, сините вълни....
Наскоро си взех от olx един изключително добре запазен външно ВЕФ-221, който обаче вътрешно имаше проблеми. Качеството на звука осезаемо се завиши след подмяна на почти всички възможни електролитни кондензатори, някои от които вероятно са на по 35 години към днешна дата. Пропадането на звука – когато изведнъж аудиото без да съм погледнал даже потенциометъра, от само себе си затихва на ⅔ до ½ от оригиналната сила на звука, изчезна след като му трансплантирах блок бутониера от друг 221.
Обаче остава един много дразнещ проблем с чувствителността към сигнал, тъй като от телефон Nokia с FM-трансмитер се налага да натискам устройството с шишета с вода, ластици и тем подобни самоделни приспособления към антената на радиото, а в същото време през сигнала от трансмитера пробиват разни станции от Истанбул, Шумен, Кюстенджа и и нз къде (често го използвам на лозето ми в Сотира, където се хваща кво ли не) и някак си не изгарям от желание да си разнасям вефа всеки път като пеленаче, за да му седи притисната към антената нокиата. Предварително благодаря за всеки съвет, който бихте могли да дадете.
(снимка на вефа)

156634-0

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: проблем с чувствителността на ВЕФ-221
« Отговор #1 -: 17 Май, 2022, 14:48:36 »
Дай схемата да погледнем , кое как е ...

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 17 Май, 2022, 17:09:01 »
От така написаното не става ясно, след всички направени интервенции работи ли радиото нормално или не? Моля питащия да поясни. Ако радиото работи нормално и си лови всички станции значи не е в него проблема. Прекалената близост на въпросния модул може да го блокира вследствие на прекалено силния сигнал. Моля да даде инфо какъв точно е този трансмитер да го видим. Ако той не излъчва правилно също е проблем. Ако радиото си е все още повредено и не работи коректно какво очаква като резултат да подобри модула? Също така разбирам, че от телефона вероятно с блутут връзка до модула подава звука. Ако е така лошо решение. Блутут честотата блокира радиото по радиоканал вследствие силната напрегнатост на полето от мощния сигнал. Но това само предположения.
« Последна редакция: 17 Май, 2022, 17:14:45 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 17 Май, 2022, 17:57:25 »
И аз не разбрах за какво му е трансмитер и телефон? Този ВЕФ трябва да е 88-108 МХц.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #4 -: 18 Май, 2022, 09:22:39 »
Предполагам, че трансмитерът и телефонът са като доказателство, че радиото не работи нормално.
Тези Вефове имат относително добра чувствителност на УКВ.       

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 18 Май, 2022, 11:11:31 »
Ако интерпретирам правилно написаното, мисля че нещо по настройките на телефона-трансмитер не е в ред. Човекът пише, че "пробиват разни станции от Истанбул, Шумен, Кюстенджа и и нз къде", тоест вефа си приема нормално.

Знам, че има смартфони Nokia с вграден ФМ предавател. Искаше ми се да си намеря един такъв, но се оказа че е някакъв стар модел, отдавна излязъл от производство.

Първо препоръчвам на автора да си прегледа настройките на телефона, особено ако има регулации за силата на сигнала на предавателя.

Второто е да не държи телефона върху самото радио. В момените когато телефонът приема и предава сигнал към мобилната мрежа предизвиква отвратителни смущения в радиоприемането. Може би това не му понася на вефа. Не всички телефони правят проблеми, но например служебият ми Алкател е толкова силен в смущенията, че се налага да го държа на специално място, далеч от всички работещи радиа, за да няма смущения през 5 минути.

Неактивен innuendo

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 18 Май, 2022, 11:14:54 »
Трансмитерът е вграден в телефон Nokia 701 https://m.gsmarena.com/nokia_701-4119.php и изобщо няма нищо общо с Bluetooth. Също така телефонът откакто го ползвам даже за проба не съм му слагал карта, използвам го за плейър и фенерче.

От разстояние вефът не лови нищо от трансмитера, изпробвал съм го.
Към момента поне половината кондензатори съм ги подменил и когато имам време, продължавам да ги сменям и вече се усеща подобрение в качеството на приемане и на звука, но проблемът с трансмитера остава, а не ми се занимава с купуване и сглобяване на предусилвател от хоби китовете, тъй като това означава слушането на музика по избор от вефа да е съпроводено с купуване на батерии и носене на допълнително кабели с целия съпътстващ разкош (заплитане на кабели, закачане тук и там и така нататък). На мен въпросът ми беше, защото и сега не съм докрай сигурен дали само 35-годишните кондензатори са проблем или ще се наложи да се чопля с някой от филтрите, което ми се иска да си го спестя като играчка, ако проблемът няма общо с тях.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #7 -: 18 Май, 2022, 11:32:23 »
Че не лови от трансмитера е ясно. По-важното е  радиото лови ли нормално тривиалните радиа от радиопредавателите в региона!

Неактивен innuendo

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #8 -: 18 Май, 2022, 13:35:54 »
Тях ги лови що-годе нормално

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #9 -: 18 Май, 2022, 21:07:02 »
Колега, пробвай как някое друго читаво радио лови телефона, ако и там е зле....... значи в телефона е проблема.....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #10 -: 18 Май, 2022, 22:20:44 »
И аз на това залагам. Вефа има добра чувствителност по принцип. Ако УКВ блока си работи би трябвало в трансмитера да е проблема. Но може и радиото да е въртяно. Сравни го как хваща с някое друго радио двете заедно и виж. То ще си проличи ако е много глухо.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |