| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Какви съпротивленяи за да тествам захранване на Правец 8  (Прочетена 2528 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
Здравейте , може ли някой да ми каже какви съпротивления да  използвам за да тествам захранване на Правец 8 без компютъра ?

ако някой ми даде точен пример ....   ХХ ом  ще е най добре 

на кои линии трябва да са съпротивленията ?  на 12  5 ?   -12 -5 ??

и като бонус каква "карта" си направих ....

сега има място острани за конектор за захранване , за да може да се ползва и така  ... само трябва да се сложат евентуално съпротивленията с едно ЦК ключе да могат да се включват и изключват в зависимост от това дали ще я ползвам в слот или  само с конектора ... тоест направо с бъдещия конектор

П.С.  кабелите дето стърчат ше ги примахна :)   

Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
На импулсните на AppleII е даден максималния ток на 4-те различни напрежения:

Неактивен help40

• Квантов електрон
аз питам как да го натоваря  МИНИМАЛНО , за да не изгори ... ако го пускам без товар захранването

какви резистори да сложа ако ще пускам захранването без компютъра , за да не изгори импулсното
и къде да ги сложа на 5 12  ...или на кое

тоест не питам въобще  какви могат да са максималните натоварвания

Неактивен help40

• Квантов електрон
има моменти когато  компютъра не тръгва а захранването  "пищи" странно , исках да видя в такъв момент какво става с напреженията , за това направих показаната по горе карта. Това го прави рядко и след няколко превключвания тръгва нормално ....

преди малко успях да го хвана в такова положение , оказва се тогава 2 от напреженията въобще ги няма

аз не знаех дали е от захранването точно или нещо на компа му става ...  , но като гледам явно е от него

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 170
  • Населено място: Самоков
При запуск на захранване ST-41A ползвах лампи за 5v: 6.3v 0.3A; за 12v: 13.5v 0.18A /евентуално 2х6.3v 0.3A последователно/ Т.е. съответно ~22oHm/2-10W и ~75oHm/2-10W.
Грубо 1/10 от мах изходен ток.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
аз питам как да го натоваря  МИНИМАЛНО , за да не изгори ... ако го пускам без товар захранването

какви резистори да сложа ако ще пускам захранването без компютъра , за да не изгори импулсното
и къде да ги сложа на 5 12  ...или на кое

тоест не питам въобще  какви могат да са максималните натоварвания

Това не е ток на който захранването ще изгори, а ток който трябва да може да предоставя при продължителен режим на работа.

Измерих тока на Правеца при пълни слотове и той е даже по-висок при +5V:
« Последна редакция: 29 Ноември, 2021, 10:46:24 от CVT »

Неактивен sve

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 42
  • Населено място: Sofia
Не е сложно. Използват се следните формули и лесно може да се сметне:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ohm%27s_Law_Pie_chart.svg

Ако не ти се смята, може да използваш и следния калкулатор:
https://www.rapidtables.com/calc/electric/ohms-law-calculator.html

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
На болшиството импулсни захранвания за компютри в изходите има включени резистори -около 150 ома- за да могат да се включват за ремонт на масата без консумация.При различните модели токовете на 5в. и 12в. са от порядъка на ампери до десетки ампери и затова тези резистори не им влияят.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
Няма десетки ампери никъде в Правец 8. Най-много +5V да стигне 3,5А.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
ОК, и тези са достатъчни. Можеш да потърсиш схеми на захранвания-има колкото щеш-и да видиш какво са включили в изхода.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
Не мисля че питането е какви съпротивления трябва да се сложат така че да се активира импулсното, тъй като на AppleII импулсното се актирва без никакви външни съпротивления и предполагам че е същото и при импулсните на Правец 8-ците, обаче нямам такива за да проверя. (Моя Правец 82 е с обикновено трансформаторно захранване.)

Ако въпроса е какви съпротивления са нужди за да се тества импулсното когато не е свързано за дъното, тогава аз мисля че трябва да се тества на 2,5А при +5V, 1,5A при +12V и 250 mA за двете отрицателни напрежения както си е по спецификация.

Неактивен help40

• Квантов електрон
явно не съм се изразил добре

на няколко места четох че импулсните захранвания не трябва да се пускат без товар за да не изгорят
и понеже съм електронен профан .... не мога сам да определя дали това е така с захранването което имам
за това питах за съпротивленията

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
Не се безпокой - има вътрешни. (Поне на AppleII е така.)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |