| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Импулсен преобразовател 100 - 70 в.  (Прочетена 1581 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
Импулсен преобразовател 100 - 70 в.
« -: 20 Ноември, 2021, 15:19:39 »
Налага ми се да смъкна 100 в.на 70 при ток поне 10 А. за заряд на една акумулаторна батерия.Преди да почна да разработвам ново устройство моля ако някой се е сблъсквал с такова нещо да ми помогне поне с инфо!
0878640251

близо до София

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
Re: Импулсен преобразовател 100 - 70 в.
« Отговор #1 -: 24 Ноември, 2021, 15:37:38 »
Не съм разработвал, но скромното ми мнение - импулсен понижаващ преобразувател без галванично отделяне /освен ако не е задължително/
Инфо има много по мрежата.
друг вариант е нещо от Китайците, но с едно наум че параметрите са силно завишени по надписи и ще се наложи преработка или  няколко в паралел

По схемата - мисля е ясно че вместо от импулсния траф, ще се вземе захранване от твоите 100 волта. За 10 Ампера не е необходимо да има толкова много мосфети в паралел. Мисля че е добра база за начало на твоята разработка.
« Последна редакция: 24 Ноември, 2021, 15:45:03 от pansim »
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен soton

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 25 Ноември, 2021, 19:50:57 »
pansim -
Дали не може да стъпя на някой импулсен електрожен?
0878640251

близо до София

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 273
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 26 Ноември, 2021, 10:03:40 »
Защо толкова сложно и при това с незаземен акумулатор, когато основната схема е тази:

[imp][/img]
« Последна редакция: 26 Ноември, 2021, 10:09:43 от ikarlo »

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 273
« Отговор #4 -: 26 Ноември, 2021, 10:18:54 »
Извинявам се, не успях правилно да вмъкна чертежа:

Тук S е полевия транзистор, а управлението може със всяка SMPS схема.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 26 Ноември, 2021, 15:50:47 »
Защо толкова сложно и при това с незаземен акумулатор, когато основната схема е тази:

[imp][/img]

Да, това е основната схема и  устройството на pansim е направено именно по нея. Просто там за 'маса' е избран проводникът, с който са свързани сорсовете на транзисторите и минусът на захранването на uC3842, защото така е най-удобно.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 26 Ноември, 2021, 19:26:38 »
pansim -
Дали не може да стъпя на някой импулсен електрожен?

Виж сега, това което съм дал, като махнеш някой излишни в твоя случай неща, е просто като леща. Една 3842, един мощен мосфет и дросел с два-три кондензатора на изхода. Даже повторителите bc807 и bc 817 не са необходими при относително маломощен мосфет
Но, ако искаш - може и по други по- сложни и скъпи начини :drinks:
« Последна редакция: 26 Ноември, 2021, 19:32:56 от pansim »

Неактивен soton

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 27 Ноември, 2021, 20:27:45 »
Едно устройство е толкова по съсвършено не когато е няма какво да добавиш в него ,а когато вече нама какво да махнеш!
Цял живот се занимавам с оптимизация на процеси,и се научих да ползвам всичко което намеря,а не да откривам тепърва Америката!
  Виждам,че има интерес такава разработка и мисля ,че екоректно да отбележа,че входа е вятърен генератор.

Дойде ми на акъла идеята за електрожен защото за стотина лева ще имам цялата механика,даже и кутия!

В моя случай не е нужна галванична развръзка и мисля,че най простото решение е 494 плюс сдин як дросел клатен от няколко мосфета.Ама малко е високо входното напрежение.Щеше ми се да поговорим за нещо такова:
« Последна редакция: 27 Ноември, 2021, 20:58:37 от soton »
0878640251

близо до София

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 27 Ноември, 2021, 21:09:20 »
Не знам за какъв интерес говориш, защото аз такъв нямам. Вятърната енергия не ме интересува по обективни  причини.
Виж слънчева си имам...3.6кВт макс. мощност...да не се отплесвам...
Та по темата - това с 494 е точно същото което аз съм показал на моята схема ...
Явно обаче не си си дал труда да я разгледаш, и да прочетеш.
Което пък е в твой минус. Аз вместо теб няма да го направя. На мен ми е ясно...Успех.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 27 Ноември, 2021, 21:39:52 »
Soton, мислил ли си по въпроса какъв PNP транзистор ще ползваш, че да може да се насити през 3,3КОм към маса, с каква честота ще може да го управляваш с такъв 'бърз' драйвер, колко волта ще имаш върху колектора на изходния транзистор в 494 когато той е запушен...

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
« Отговор #10 -: 28 Ноември, 2021, 05:39:22 »
Ако получаваш 100V от Вятърен Генератор това е супер! Не разбирам защо трябва да я преобразуваш тази енергия? Тука са важни всеки ампер който получаваш! На теб ти трябва не преобразувател а електронен комутатор! Има една книжка с готови схеми за зареждане на акумулатори! Има схеми с потенциометър да си нагласиш пада на напрежението върху акумулатора! Ако му е много на акумулатора схемата изключва зареждането и прехвърля напрежението директно към нагревателя на един бойлер! Можеш да си го направиш с тиристори, симистори или контактор по твой избор! Аз така съм си го направил.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен soton

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 28 Ноември, 2021, 18:39:09 »
Първото нещо,което ми беше дошло в главата беше комутатор и бойлер,ама генератора е на вилата на морето и там бойлера се ползва само когато съм там,а иначе ще се прегрее.Има и слънчеви оанели.През останалото време акумулатора храни помпи,камери,лампи и интернет джаджи.Та пак опирам до ключово захранване и понеже там КПД то е много високо се губи пренебрежимо малко енергия!Пансим нека не се обижда - схемата му е ок,но не ми трябва толкова сложна:не е нужно разделяне и стабилизация а и генератора не се бои от късо,както и панелите.Разбира се ще сложа и комутатор за презаряд на акумулаторите,ама той е елементарен.
0878640251

близо до София

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 29 Ноември, 2021, 08:21:29 »
Пансим нека не се обижда - схемата му е ок,но не ми трябва толкова сложна:не е нужно разделяне и стабилизация а и генератора не се бои от късо,както и панелите.

Аз не се обиждам, но за сметка на това се ядосвам :D
Схемата която съм дал е само отправна точка. Даже съм дал пояснения:
1. не ти трябва импулсния траф с ИР2153 и всички прилежащи елементи.

2. Много мосфети в паралел са за осигуряване на 120 Ампера ток. При теб е 10Ампера. Следователно поставяме само един мосфет.

3. Транзисторите БЦ 807 - БЦ 817 не са необходими ако се използва един мосфет. Чипа 3842 има максимален импулсен ток на изхода 1 Ампер което е повече от достатъчно

4. Ако не ти трябва стабилизация, кой те кара въобще да я използваш...

5. Схемата НЯМА галванично разделяне във вида в който ти я описвам!!!

6. За човек който цял живот се занимава с оптимизиране на процеси /твоите думи/ би трябвало да си я разбрал досега...ама явно искаш наготово...

Аз съм до тук. Винаги искам да помогна според знанията си, когато имам насреща си човек с разбиране и старание.
 Готованковци не обичам.

« Последна редакция: 29 Ноември, 2021, 08:26:45 от pansim »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 29 Ноември, 2021, 08:43:41 »
И аз седях, четях и се чудех какво да напиша, и ето, pansim ме изпрварил...
Аз мислех да напиша същото, но искам да добавя, че за разлика от това, което soton е начертал, е напълно работоспособно.
Още, чудя се, за какво всъщност е нужен този преобразувател. В смисъл, предполагам, че ветрогенераторът ще работи добре и срещу 70 волта, а когато акумулаторът достигне напрежение на пълен заряд, ветрогенераторът просто трябва да се изключи. Защо е нужен бойлер или друг товар? Ако използваш степ-даун 100-70В, когато акумулаторът се зареди до 70 точно, токът през него ще спре и генераторът пак ще остане без товар. Ако разчиташ на консуматорите, които са постоянно включени във веригата за товар на генератора, нека са включени към генератора постоянно, а акумулаторът да в включен  през диод, който да пуска ток само от акумулатора към консуматорите, и през въпросния 'комутатор', който да се грижи за зареждане на акумулатора. Ако това не те устройва, сигурно е възможно да се 'пипне' електрониката на генератора за да се ограничи максималното напрежение... А като говорим за 70В акумулатор, да не би да е както за 12В акумулатор, който всъщност трябва да се зарежда до 14,5? В смисъл, че напрежението при максимален заряд има някаква конкретна стойност и тя може би не е точно 70В...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |