Здравейте колеги,
Споделям ремонта и преработката на това чудновато радио, което ми е подарък от Драган. Благодаря, Драгане!
Никога не съм имал мерак за бакелитово радио, но това ми се стори много симпатично и се захванах с желание.
Почистих го от мръсотия и ръжда, боядисах шасито, лъснах където каквото можах, смених кондензаторите – традиционните неща.
Прочетох темата на Симеон Иванов:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7208.0 В темата има полезна информация. Благодарности и на ЦЕК и другите включили се колеги!
Един цитат от ЦЕК:
<<Настроих и филтрите , но хваща също само по-силните станции на КВ. Бръмчи и грее порядъчно.
Много далече е като качество в сравнение нашето пионерче.
Накратко - печка , която се опитва да свири.>>
)
(Клавишът за кавичките на клавиатурата не ми работи, сори!)
За печката съм съгласен, направо се чудя на AEG как са се напънали с тези лампи да го правят за 220 V. Типичен лампов състав за 110 V. И Филипс имат модел с тези лампи, но само на 110 волта. При AEG-то половината мощност отива директно в топлина, без да броим отоплението на лампите и разсейваното от резисторите. Това безумие ме накара да направя преработка на захранването – 2 варианта, и двата работят добре. За целта използвах трафче ANG 2x24 V/ 24W. Супер подходящо.
Вторичните дават над 50 V, при товар по-малък от номиналната мощност. Мощността на отоплението е 93V x 0.2А=19.6W. Разделям отопленията на 2 паралелни кръга, видно от схемата. В първичната включвам резистор, с който нагласям вторичното да се получи точно 49V. (Ако има потходящ термистор ще бъде супер за да се пазят лампите и скалната крушка.) Така облекчавам и натоватването на мрежовия и той е на практика студен. Използвам за скална крушка немска 7V/0,3A, купил съм си ги от Германия. Спадът върху нея е 5V, защото тя е за 300mA, a отоплителния ток е 200. Саба ги ползват в апаратите си и не горят на 6,3V. Така напреженията заспиват.
Високото го изправям директно от мрежата и така осигурявам добро анодно за лампите. Режимът на ECH3 и EF9 съм нагласил по каталог, без да ги пренапъвам с анодно 235 и 100V на 2-те решетки. 6BF2 си е в оригиналния микротоков режим.
Чудих се за крайната лампа как да постъпя – по каталог тя има 2 типични режима – с анодно 200V и 100V. Разбира се товарът е различен, а изходния траф е изчислен за режим 100V. Но понеже тази лампа е с емисия около 50% и с оглед да не слагам гасящ резистор с голяма мощност и да свалям напрежението от 270 на 100V реших да го чуя как ще звучи на високоволтовия режим, макар и с несъгласуван товар. Докарах Ua=200V, Ug2=100V и на катода -9,2V. По каталог. Анодния ток е около 20мА и мисля, че няма проблем с някакво претоварване с оглед силно намалената емисия. Ако се сложи нова лампа обаче, нещата биха били различни. Тогава въпросът за режима е дискусионен. А освен това, този мъничък изходен траф и пръдлив малък говорител не биха могли да възпроизведат 3,8W. А на слушане е добре и звуковата мощност е предостатъчна.
2.
2-я вариант е с удвоител на напрежение, пробвах и него, работи добре, радиото си приема супер, но ако не се запоят паралелни диоди на кенотрона, напрежението е нисичко – към 90V. И след дросела съвсем омалява. Това не ми хареса и преминах на по-горния вариант.
Всъщност да спомена, че това радио няма дросел, а възбудителната намотка е 200-300 ома по спомен и вероятно това е вариант на радиото без дросел и включване на възбудителната последователн във филтъра. Филтрацията е добра и няма брум. След като изпробвах свързването разглобих говорителя, който се нуждае от ремонт – мембраната му е супер изтънена по гънката и скъсана на места, мустаците втвърдени и при малко по-голяма мощност проблемът се усеща. при разглобяването се счупи и гетинаксовата пеперуда (паека) и сега свиря с дросел и говорител 6 ома с постоянен магнит. Диаметъра е същия, подходящ за монтаж.
Мястото за мрежовия траф е кът, сместих го на шасито зад скалата, но дроселът е върху него, стегнати с шпилки 3мм.
Предимства и недостатъци на двете схеми:
1. Високоволтовата е перфектна откъм режим на лампите, но губим волтажния регулатор. Няма галванично разделяне. По-добро усилване във В.Ч. частта.
2. Нисковолтовата с удвоителя – има волтажен превключвател, пълно галванично разделяне на шасито, лошото е, че се ползват полупроводникови диоди и високото идва с включванео при незатоплени лампи; Поради повдигнатите потенциали на отопленията се получи брум през EBF2. Опитах всичко без успех, накрая промених режима на лампата с по-голям аноден ток към 3 мА и по-високо анодно напрежение и на 2-ра решетка към и заспа. Но така се променя и режима на АРУ-то (закъснението) поради по-високия потенциал на катода, макар, че не работеше зле. Между другото има схема в която резисторът на 2-ра решетка е 300, а не 500К. Друг проблем е че вече трафът отива към претоварване. При стари лампи не е проблем, аз съм го тествал с часове, но ако се сложат нови с добра емисия не достигат 1-2-3 вата.. Може би няма да изгори трафа, ANG работят с качествен проводник 2F, но ще грее повечко.
3. И двете схеми са енергийно ОК. Радиото вече не е смешна печка.
Не съм съгласен с ЦЕК обаче, че радиото се <<опитва да свири>>. Приемът е перфектен за такъв клас радио, даже съм изненадан. Много станции на СВ и ДВ, някои супер чисто; на къси като че ли е малко по-слабичко, но и възможностите за настройка са никакви. При първа възможност ще кача клипове да чуете приема.
С МЧУ-то имаше драма, докато развъртя ядрата гетинаксчетата се счупига на 2 от ядрата, феритите същи се понатрошиха отгоре. Мушнах други ядра, които дадоха видимо по-голям максимум при настройка, явно по-качествен материал, сравнявах ги със здравите оригинални. Направих нови гетинаксови пластинки, залепих ги към новите ядра и се получи много добре. Е, наложи се да сменя и кондензаторите във филтрите – 1-2 бяха прекъснали. Естествено, променил съм и пропусканата лента, но това не е Hi-Fi концертен приемник.
Входните кръгове не са настроени (спрегнати) окончателно по скалата, която още не е монтирана. Последната е с много добре запазен печат, но много мръсна отзад, но не подлежи на миене, защото боята ще падне преди мръсотията.
Така или иначе радиото е много чувствително, дори и на 100V. Сигналът сега е толкова силен, че сложих резисторен делител на 2 преди потенциометъра и пак вечер много внимавам да не събудя околните и едва врътвам потенциометъра, а АРУ-то работи добре, прегледал съм го внимателно.
Имам още малко работа по задния капак, като го сглобя окончателно ще кача снимки.