Привет!
Сдобих се през лятото от битака в София с малък лампов осцилоскоп. Идеята ми е да го използвам за "показомер" на нива към аудиосистема /сп. Радио 10/82/. Устройството е без кутия, беше леко запрашено, но лампите бяха без отлагания. От 4 бр. индуктивности без сърцевина 2 бр. бяха откъртени и липсваха и една само с отчупена пластмаса и прекъсната от единия край. Измерих 2-те останали като 500 и 520uH. Липсващите 2 замених с руски по 500uH. При включването хоризонталната развивка не се разпъваше нормално. След доста ровене на схеми на древни осцилоскопи според включените лампи/4бр./ установих, че схемата на полския Mini 4 е доста подобна на това изделие.
Та по нея хванах, че едно анодно съпротивление на лампата ECC88 e свързано вместо към анода, към отоплението. Не изглеждаше да е някакъв ремонт, по скоро така е сглобено и осцилоскопа не е влизал в употреба.
След тази ми корекция развивката се разпъна и скопа започна да рабори почти нормално.
Обаче заваля фронтовете на правоъгълен сигнал още на 100HZ.
400HZ
1000Hz
Подменях лампите за вертикално отклонение без ефект. В това изделие те са 1 бр. EF80 и 1 бр. PC.../не се чете, но замяната с EF80 не променя нищо/, за разлика от Mini4, който срещах с 2 бр. EF83 или 2 бр. E180F
Прилагам снимки:
Размерите са 12х20х25см.
Тръбата е 6см.
Прилича ми на изделие със специално предназначение за вграждане, т.к козирката на тръбата е от стругован месинг или бронз, болтовете държащи предния панел са от същия материал.
Ще съм признателен ако някой го разпознае да сподели и за помощ с решаването на проблема със завала на фронтовете.
В ръководството за Mini4 L1 и L2 са по 300uH, а L3 и L4 по 450uH.
Дали ако намаля L3 и L4 ще има ефект. При мен сложих дросели по 500uH руски с феритна сърцевина.
Благодаря предварително.