Пиша колкото да съобщя, че вчера след цял ден борба с VDC2 картата не заработи, както трябва на 16-ката с дъно XL-TURBO. Не е до ISA слот, защото проверих всички слотове с въпросната карта и с още други две карти, една VDC3 и старата ми no-name карта. Не е до настройки на джъмпери, проверих ги няколко пъти, а и те не са много в случая. Не е до приложение/игра, защото пробвах с различни игри и различни версии на една и съща игра. Декомпилирах и pango и digger и каквото още имам, всички викат int $10 с едни и същи параметри. То няма и как да е различно, в края на крайщата CGA предлага само три графични режима. Освен това картата работи на други две 16-ки с дъно ИМКО 4, със същата дискета от която зареждам и ДОС и програмите/игрите (проверих и дискетата да изключа сценария, ако не се чете добре на 16-ката с XL-TURBO). CheckIt не репортва разлики. А и в края на крайщата картата работи с други програми и игри (същите графични режими) без проблеми.
Към момента по-скоро мисля, че има нещо нередно със самата карта, което се провокира при определени обстоятелства. Никаква идея как може да се тества дадена комбинация хардуер+софтуер и да се направи смислен извод. Единственият тест, който даде интересни резултати е, че когато стартирам digger под дебъгер и сложа точка на прекъсване няколко инструкции след смяната на графичния режим и после продължа изпълнението, то играта се показва на екрана. Това навежда на мисълта, че е нещо свързано с времето за изпълнение. При същия тест с pango екрана си остава черен (както писах в предишния пост, игрите не забиват, т.е. мога да се върна обратно в ДОС като натисна клавиша за излизане от играта).
Както и да е, явно това е един от тези случаи в които човек изтегля късата клечка с дадена комбинация хардуер+софтуер. Върнах картата и сложих една VDC3. Щеше да бъде хубаво да имам карта със СМ607Р, просто ей така заради "произведено в България", но каквото такова.