| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: кристална доза  (Прочетена 1266 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 593
  • Населено място: град Добрич
кристална доза
« -: 12 Октомври, 2023, 13:54:49 »
Преди много години дядо ми -стар радиопроизводител и майстор ми разправяше че пиезокристалите на грамофонните дози са  си ги правели сами?
Имало рецепта,комбинация от химични материали,правела се паста в която се поставят изводите.Съответно калъп и отливка.
Това нещо като изсъхне се лакира и се монтира с подходящото укачване в повредената доза.Всичко е било въпрос на подходящи материали.Различни видове гумички преспособления и т. н.
Интересни са химичните елементи?
Спомням си единия беше нишадър , а другия НЯКАКВА сол,но каква?Бях дете ,а след това не съм го разпитвал повече,защото в магазините МЛАД ТЕХНИК една унитренска доза беше 5лева.
Интересното беше,че е имало дози със няколко правени кристала свързани така,че атакували направо крайния пентод без да ползуват предусилвател.Силата на звука достигала около волт и повече!Останал ми е наследство цял кашон с части за дози игли в кутийки и много други държачи и рамена за грамофони.Все пак си е било занаят.
Та ако някой знае рецепта за правене на звуков пиезокристал за сподели ще е интересно!

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Re: кристална доза
« Отговор #1 -: 13 Октомври, 2023, 06:09:12 »
Ние един хляб като този от старата селска фурна не можем да направим, какво остава за кристали за грамофонни дози.
Изгубени знания и технологии, вероятно защото вече не са нужни на никой.

Ето ти рецепта за кристали, дадена ми лично от AI ChatCPT - не съм сигурен дали ще свирят.
За 20 долара на месец вече може да се говори с AI, че писането и то започна да затруднява хората в последно време 8)

NH4Cl + MgSO4 = MgCl2 + (NH4)2SO4
амониев хлорид (нишадър) + магнезиев сулфат = магнезиев хлорид + амониев сулфат

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 13 Октомври, 2023, 11:11:53 »
Не е нужно да джуркаш никакви соли, всяка пиезо пластина от зумер ще даде електрически сигнал при механично въздействие.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 14 Октомври, 2023, 22:44:19 »
На тези врели некипели от ютуб клиповете,че от пиезо пластина става доза който иска да вярва.Това от бебе го знам,че като я включиш на входа на усилвател и я пипнеш с пръст - се чува.Ако беше така всички производители щяха с пиезопластини да правят дозите.
Пиезокристалите от този тип са като руските тръбни акустично издържани и подбрани със специфични параметри.Такива използуват в руските дози ,на практика-вечни, ако изводите не се окисляваха и покритието не старееше.
Технологично направен кристал е пример-унитренската доза UF или чешката WK,и почти всички стари грамофонни дози.При тях кристала е правен по рецепта и на вкус е солен!Боядисан за да има поне малка защита от атмосферни условия,влага,топлина и др.Така е създаден  в заводски условия за да покрие изискванията за желана честотна характеристика в голям диапазон.
А пиезо пластини има хиляди видове които всяка има определена честота сила мощност и съпротивление. . . Да се намери подходяща е невъзможно освен ако не е специално направена за грамофонна кристална доза.Каквито има доста от различни производители.
PS.Много пластини съм рязал,пелил,преди години -резултатът е че свирят различно и не покриват честотния обхват,нямат мощност и общо взето нищо не се получава защото като цяло ако една пластина е свиреща в кавички като се отреже желано пърче за да се монтира в дозата обема на кристала е значително намален!И вече не свири като цялата пластина.
Интересното е да се направи кристал и да се възставонят знанията на старите майстори.От любов към спорта.
« Последна редакция: 14 Октомври, 2023, 22:59:36 от lopesbroko »

Неактивен muneson

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: софия
« Отговор #4 -: 14 Октомври, 2023, 23:00:17 »
И какви рамери и форма трябва да има една такава доза?
"Товарете портокалите в бурета!...", О.Б. от О., с.н.т.п.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 15 Октомври, 2023, 18:05:39 »
Това е скица на новите китайските.Кристалчетата са отстрани.На по старите ретро дози са малко по-големи,два пъти колкото на тази доза.Като се напукат и разрушат са се правили нови от тая смес и вътре в нея преди да се втвърди се поставят изводите в двата края-тънки медни жички които вече отиват към усилвателя . . .
Снимката е от интернет.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 15 Октомври, 2023, 20:03:50 »
Дават,че старите грамофонни дози са правени по технология с rochelle salt,рошелска сол.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 16 Октомври, 2023, 18:28:01 »
В старата таванска работилница кът за реставриране на грамофонни дози.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |