| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ЧМ радиоприемник с ТВ части  (Прочетена 7656 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rainbow704

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 90
  • Населено място: близо до Пловдив
Re: ЧМ радиоприемник с ТВ части
« Отговор #15 -: 04 Май, 2013, 22:59:29 »
Благодаря на rainbow704 за информацията !  :)
Ще изпробвам и двата начина за регулиране на тона. 
Включих кондензатора и съпротивлението и ефекта е много добър.
Имам инструкция от КРТА - В.Търново със схема на София 22, но няма регулиране на тона.
Как се включва потенциометъра за регулиране на тона ?
В момента не мога да ти отговоря, не съм си в къщи, съжалявам. Но факта, че в схемата на София 22, няма такъв регулатор е много странно, защото самия телевизор има. Сигурно са копирали схемата на София 21, където няма такъв регулатор. Това ме навежда на мисълта, че може и схемата на Респром Т6101,Т5001 също да е без този регулатор, и остава варианта да се гледа "на живо" от някой телевизор. Моделите с такъв регулатор на тона са: София 22, Респром Т6101,Т5001, Царевец. Все някой колега ще има такъв телевизор и може да види как е изпълнено, предполагам, че е нещо елементарно, най-вероятно вместо резистора 1 kOm има потенциометър или комбинация от двете.
Ако нещо е зелено и мърда — то е биология,
Ако вони — е химия,
Ако не работи — е физика.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #16 -: 06 Май, 2013, 12:03:53 »
Включих потенциометър 10 ком последователно на 1 ком и плавното регулиране се получи.

Като за начало съм планирал по една бира за rainbow704 и miroton за оказаното съдействие !

Неактивен rainbow704

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #17 -: 06 Май, 2013, 13:25:17 »
 :drinks:
Благодаря колега, вече съм в къщи и намерих схемата на Т6101, само че  е само на хартиен носител. Там е изпълнено по следния начин: извод 5 на платката - към единия край на потенциометър 100к, другия край му е свободен, а средната точка (регулатора) към C 22nF, R1kOm и към извод 2 на платката.
Интересно е, че тук е даден и извод 1 през R 12kOm отива към букса петица (магнетофон), сигурно да се ползва само крайното стъпало на ТВ със сигнал от външно устройство (това никога не съм го пробвал).
Ако вони — е химия,

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #18 -: 06 Май, 2013, 17:39:24 »
Може извод 1 на звуковата платка да е за запис на звук от телевизора !
По схемата как се свързва с интеграла ?
Ако е за използване само на НЧУ трябва нещо да изключи останалата част на телевизора.
Сега съм разглобил всичко за да го сложа в кутия. след това ще изпробвам извод 1.
Консумацията на празен ход на всички платки е 0.4 А при захранване 12 V. Тази консумация нормална ли е ?
« Последна редакция: 06 Май, 2013, 17:45:20 от Radio208 »

Неактивен rainbow704

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #19 -: 06 Май, 2013, 18:17:41 »
За консумацията не знам, не ми се налагало да я меря.
А извод 1 е свързан към А223 краче 12, схемата на платката е същата като тази най-долната:
http://www.kn34pc.com/sch/sch_tv/sch_tv_sofq_21_h.zip, само че тук това краче в самия ТВ не се използва.
« Последна редакция: 06 Май, 2013, 18:24:30 от rainbow704 »
Ако вони — е химия,

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #20 -: 15 Май, 2013, 21:06:48 »
Само да попитам каква е честотната стабилност и селективноста на този приемник. При 6,5Мгхц. честотна лента той не меша ли станциите и седи ли си на честотата.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 15 Май, 2013, 21:47:56 »
Приемникът е изпробван само на част от дециметровия обхват без външна антена и работи нормално. Напрежението на варикапите за настройка за сега е до 12V и не влизам в обхвата до 100MHz (88-108MHz). Като направя стабилизирано захранване до 28V ще пусна клип.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |