| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Тонколона КЗ-25 - въпрос за трансформатор  (Прочетена 1309 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
  • Населено място: София
Колеги, попадна ми тонколона КЗ-25, като снимката, но по-мръсна. Направиха ми впечатление съпротивленията на първичната намотка на трафа.

На изводите за 30 волта, 5 и 6 на фиг. 2 от прикачената схема, съпротивлението е едва 2,7 ома. Това нормално ли е? На извода за 120 волта имам 25 ома, а за 240 - 77 ома. 

При положение, че обикновената радиоточка Тонмайстор е със съпротивление на първичната около 100 ома, пак за захранване 30 волта, ситуацията с КЗ-25 ми се стори странна. Може ли някой да ми обясни защо?

Колоната взех да стане комплект с една уредба Електроакустика РУУ 100, с усилвател УМ 100/30. Меренето на съпротивления започна, защото колоната в началото мълчеше. Оказа се прекъснал говорител, който смених скоростно и вече има музика.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Тонколона КЗ-25 - въпрос за трансформатор
« Отговор #1 -: 24 Февруари, 2021, 14:24:05 »

На изводите за 30 волта, 5 и 6 на фиг. 2 от прикачената схема, съпротивлението е едва 2,7 ома. Това нормално ли е? На извода за 120 волта имам 25 ома, а за 240 - 77 ома. 

При положение, че обикновената радиоточка Тонмайстор е със съпротивление на първичната около 100 ома, пак за захранване 30 волта, ситуацията с КЗ-25 ми се стори странна. Може ли някой да ми обясни защо?

Вероятно всичко е наред. Нали казвате, че вече има музика? Измерването с омметър на намотките на трансформатор може да служи само за ориентир. За звуковите честоти вероятно съпротивлението си е нормално. Освен това мощността на радиоточката е много по малка от мощността на колоната и е логично показанията да са такива...

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 580
  • Населено място: Плевен
« Отговор #2 -: 24 Февруари, 2021, 15:00:08 »
Колега с обикновен мултицет няма как реално да измериш импеданса защото това е индуктивен товар.Тези данни които ги пишеш са напълно нормални за дадената мощност и съответно напрежение.Не се притеснявай да свържеш колоната към усилвателя.Към усилвател УМ100 можеш да свържеш 4 звукови колони КЗ-25 или 200 радиоточки "Тонмайстор".

Ако може щракни няколко снимки да видим уредбата и колоната защото все пак това не е масова апаратура

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 24 Февруари, 2021, 16:16:14 »
За тая уредба май прекъсналия говорител стана лайтмотив. В КЗ-25 намерих един, а по-рано се оказа че контролното говорителче в РУУ-100 също е умряло. Смяната му беше болка в задника, защото се налага човек да разглоби целия лицев панел - скалата на радиото, всички копчета, дръжките, алуминиевата плоча. Само защото говорителчето се държи на винтове с гайки.

Дозата на грамофона е китайска - присадих я в пластмасовия корпус на оригиналната руска. Свири изненадващо добре.

Радиото е пренастроено на принципа "върти бУбини и тримери докато хванеш станции" :master2: . Резултатът - приема нормално до към 95 MHz с един метър жица за антена.

Впечатлението ми от РУУ-100 като цяло - направена е като танк и тежи толкова. Обаче свири хубаво.

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
« Отговор #4 -: 24 Февруари, 2021, 17:20:15 »
Говорителчето в тези уредби е ВК0634.С течение на времето изводите му се окисляват и прекъсват.Такива говорителчета ги слагаха в УНЧ на радиостанциите "ЛЕН" които и те страдаха от същата болка.

По въпроса за радиоприемника "АР18" е много хубаво работи на ДВ и СВ.Що се касае за УКВ той е от стария социалистически стандарт 64-74MHz и пренастройката му става частично с тримерите които се падат над вариометъра.По спомени десният местеше обхвата а левият се променяше чувствителността.Задължително трябва да прекъснеш веригата на АДЧ защото не може да стабилизира честотата на едно място.

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 24 Февруари, 2021, 21:13:50 »
Ето я и самата причина да пусна темата. Мерси, колеги, за отговорите относно трафа ѝ. Цял следобед седи включена към уредбата и свири.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |