Надявам се тези, които са прочели темата за колонките в бюрото да са разбрали, че основната ми цел е да върна към живот стари, но изправни електронни устройства.
Всички вече имаме хубавички, плоски телевизори, качим си ги като картини по стените, ама звукът им нещо не го бива. То и няма как да е иначе при нищожните размери на вградените в тях говорители. Някои хора решават проблема като поставят допълнителен саундбар. Други включват телевизора към домашната Hi Fi уредба, въпреки, че и това решение има известни неудобства. Аз прибягнах към моя принцип да използвам подръчни средства за решаване на проблема.
От стария ми ролков магнетофон останаха две тонколони – български, трилентови, с приличен звук. Както е нормално да се очаква, те би трябвало да звучат значително по-добре от говорителите на телевизора, особено в областта на ниските честоти. Трябваше обаче някой да им клати говорителите и тази роля пое звуковият канал на един CRT телевизор Panasonic, който намерих захвърлен край контейнерите за боклук. Захранващият трансформатор е от радиоприемник РС201 и по напрежение и мощност се оказа подходящ за целта. Всичко това поместих в две метални кутии от компютърни захранвания. Мислех да сложа алуминиев лицев панел, но се отказах. И без това усилвателят се намира зад телевизора и не се вижда.
Телевизорът е свързан с HDMI кабел към приемника и е настроен да се включва и изключва с него. В усилвателя вградих схема, която му подава захранване само при наличие на звуков сигнал. Така всичко се управлява само с дистанционното на приемника. Входният сигнал се взема от изхода за слушалки на телевизора (знам, че не е най-елегантното решение) и освен към входа на усилвателя може с ЦК ключ да се прехвърли към блутут трансмитер и чрез него към безжични слушалки – за тези, които обичат да гледат телевизия през нощта...