| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Малък, грозен ама гласовит  (Прочетена 1314 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 368
Малък, грозен ама гласовит
« -: 25 Декември, 2020, 19:21:49 »
Добър вечер,
Подмамен от Адаша, вчера и днес събрах от подръчни части едно „модерно” УКВ. Порастърсих се в гаража за подходяща кутия, но нищо свястно не намерих, затова решох да напълня това италианско кухненско радио от 60те години.
Ето я изходната позиция:
141023-0
141021-1
Да не ми се сърди някой че съм осакатил някой шедьовър, това беше вътре.
141025-2
Поизлъсках шасито малко, монтирах отгоре едно парче ламинат за изолация (това имах).
Радиото събрах от едно Ардуино Нано с УКВ - Модул Si4703. НЧ усилването е от една ТDA2822. Проверката установи че има проход от ВЧ шум, наложи се да ширмовам захранването на НЧ Модула, което помогна.
Мрежовото реализирах с HLK-PM01 - обичам този модул. С 3 Вата е напълно достатъчен за такива малки проекти.
Скалата избрах пак със ЛЕД ивица от 15 диода, всеки светва на станция. Може и с дисплей, но тогава с оригиналната скала какво правим, па и така е по-коледно.
Е това е крайния резултат:
141027-3
141029-4
141031-5

Ако някой има интерес, мога да пратя кода.
А сега е вече ракиено време.
Желая на всички весели празници!

Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
Re: Малък, грозен ама гласовит
« Отговор #1 -: 25 Декември, 2020, 19:24:56 »
 :bravo:

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 25 Декември, 2020, 19:51:07 »
  Радиото има чаровни и стилни  остри форми, страхотно се е получило!!!

Неактивен navi

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 25 Декември, 2020, 22:34:43 »
Ами, благодаря ви много!
Аз обичам да симиграя с тия джаджи, ама това радио или по-точно кутия го пазя поне от пет години, само за адет, до тогава нямах никакво италианско радио. Сега имам едно друго и това нямаше друг шанс - без филтри беше безгранично нерентабилно за правене. Сега има нов живот и мога да го подаря.
Чел съм, че тия радия са ги продавали в супермаркетите, като кухненско радио и са били много ефтини. Имам още едно такова италианче, схемата е пентагридконвертер с американски лампи. Като грозното пате е - изглежда грозно, а хваща като ВЕФ😁
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #4 -: 25 Декември, 2020, 22:40:24 »
Браво Иване! Доколкото разбирам и ти нямаш работилница, както и аз, но продължаваме?! Вярно, аз нямам знанията и уменията, като повечето колеги, но вие можете да си изработите такъв симпатичен хибрид?!
Но, тук освен познатото ми "работно място" друго се загледах. На един от кадрите отзад срамежливо надничат две клавишни приемничета от 50-те? Май не са Грундиг? Или са Нордменде? Греша ли ?
0888981645, 072365106

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
  • Публикации: 149
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 26 Декември, 2020, 09:16:50 »
И от мене браво. Винаги съм за да се сътвори нещо от търкалящи се чаркове. Важното е да ти харесва на теб и да изпитваш удоволствие от направата му. Бих сменил светодиодите като цвят с нещо в по-топлият сектор - тези ми се виждат много ярки.  :hi:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1214
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #6 -: 26 Декември, 2020, 11:40:44 »
Браво и от мен :drinks:

Неактивен navi

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 26 Декември, 2020, 17:03:03 »
Ми благодаря за добрите думи.
Слави, това ми е тавана с радиата дето са в България. На една маса е импровизираното работно място. Не мога да поддържам две пълноценни работни места на 1000+ километра едно от друго. А иначе това за знанията и уменията -тук има наистина големи специалисти във форума, ама не и аз. Просто хоби.
Не знам кои радия се виждат - отсреща до прозореца трябва да са две Нордмендета .едното е стерео. От ляво са браун, грундиг и телефункен тийк. Бе пълен таван с полози. :)
@Ивчо, това беше последното парче динамични ЛЕД-ове, което беше останало. Даже три бяха отишли, та сега са дванайсе. Ама те са си RGB. Може да се сменяват цветовете.
Ако отвориш сайта със Sonra -та, там съм ги направил Грунд: жълто-търси, зелено-моно,  синьо -стерео а положение на станцията, червена точка.
Мисля и това да го преработя така ама съм се хванал с един строителен ремонт, трябва да намеря време.
« Последна редакция: 26 Декември, 2020, 17:09:34 от navi »
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #8 -: 26 Декември, 2020, 17:46:20 »
Както и да е. Става въпрос за втората снимка от втората група, горе в ляво.
Иначе, помещението не го приемам за таван, в онзи смисъл...
0888981645, 072365106

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |