Здравейте ,
почти съм на финала с ремонта на един телевизор пирин . Просто един ден фината насторйка на изображението реши че трябва да спре да работи , съответно картината не може да се настрои
Подадох сигнал на входа на междино-честотните усилватели , там изображението е перфектно - значи проблема е в каналния . Има позиция , в която като изляза леко от канала образа се подобрява значително , обаче отново - не се настройва със фината настройка . Значи би трябвало честотата на хетеродина да е грешна , и излизайки от канала да се доближава повече до правилната за канала ? Поне аз така си го обяснявам , и регулатора не върши никаква работа . Всички контакторни пластини изглеждат добре , почистих ги и тях . Опитах и със смяната и на двете лампи .
Смених електролитния кондензатор С602 , премерих захранващия резистор R422 , заземяващия R604 , измерих и пръснах с контактен спрей R603 , измерих диода Д101 - не е прекъснал или окъсил , измерих дросела ДР101 . Всички неща са в норма .
Нямам метър който може да мери пико фаради , за да проверя С121 , С 123 и т.н. ... Не са пробили , но не мога да кажа за прекъсване ... Мисля да започна да ги сменям един по един - като ако не видя промяна да върна оригиналните . Иска ми се да чуя и вашата гледна точка
Изображението е малко контрастно , със много забележки и преместено в страни (преместването сигурно се дължи на слабите импулси отиващи към синхронизиращите вериги ... )
Втората снимка е на картината подадена след каналния . Реално освен пико кондензаторите , няма какво друго да е . В началото настройката си работеше , а аз не съм пипал нищо .
Самата чувствителност е страхотна , чак радио хваща на един канал