| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: изкривявания на образа ... опера 3  (Прочетена 1191 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
изкривявания на образа ... опера 3
« -: 28 Октомври, 2020, 17:36:16 »
Почна да си вади рогата  :diablo:   Като позагрее малко и започва да изкривява доста ... Бях чел в повреди и поправки че изтощени лампи в каналния превключвател водели до това ...  Идеи ?

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: изкривявания на образа ... опера 3
« Отговор #1 -: 28 Октомври, 2020, 18:48:22 »
хубава контрастна картинка имаш, с какъв модулатор му вкарваш сигналът ? :)

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 28 Октомври, 2020, 18:54:57 »
Вероятно захранващото напрежение след изправителя има сериозни 50 херцови пулсации. Тоест - лош филтриращ кондензаътор, или пък завишена консумация. Бостерното напрежение май не може да се стабилизира.
Друга възможна причина е модулация на видеосигнала с 50 херца.
Добре е да имаш осцилоскоп...

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 28 Октомври, 2020, 18:58:23 »
Напълно е възможно , не съм сменял големите електролити ... Бостерното се регулира и е стабилно, даже го настрих преди няколко дни (смених един кондензатор и се завиши).   Значи сменям електролитите .
« Последна редакция: 28 Октомври, 2020, 19:05:47 от kortex »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 30 Октомври, 2020, 17:27:56 »
Благодаря , работи си супер пак  :)  Даже ми се реши и вторият проблем - че образа не изпълваше изцяло екрана а имаше 1см черна линия отгоре . Сега и това го няма  ;)  Кондензаторите ги проверих и не ми се сториха лоши ... Всички обаче са с понижени фаради (напр. които трябва да са 50 са 42...) Понеже почти всички са вързани заедно реших проблема като просто добавих един допълнителен 50  :D   Даже и контраста се повиши леко , по добре не е работил . Камерата не може да ми фокусира инъче текста се вижда супер  :drinks:

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 30 Октомври, 2020, 18:30:20 »
Браво!
Измерването на капацитета с уред е при малки токове и напрежения, а когато е натоварен с голям ток и при голямо напрежение, кондензаторът ще даде съвсем други стойности на капацитета. Затова меренето не е толкова меродавно... Има и още нещо - понякога корпусът (минусът) на кондензатора не прави връзка със шасито. Гумената изолация се раздува и надига капачката и въпреки че кондензаторът е затегнат, корпусът му не опира до шасито. Това се случваше често в съветските лампови телевизори. Проверява се лесно с омметър. А с осцилоскоп може да видиш дали има пулсации, колко са големи  и веднага ще разбереш какво не е наред...

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 30 Октомври, 2020, 19:04:43 »
Да...Трябва да търся някакъв по любителски осцилоскоп че професионалните изискват много средства 
 :)

На операта 1 забелязах че под всеки кондензатор има  заземяваша пластинка , с по голям отвор от този на шасито и после запоена за него . Не бях сигурен за какво точно така двойно заземяване са правили но сигурно за това - да докосва само метала даже и ако уплатнението се разшири или започне да изтича електролит ... Жалко че не са продължили да ги правят така .
« Последна редакция: 30 Октомври, 2020, 19:11:29 от kortex »

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 30 Октомври, 2020, 19:35:42 »
Еха! Страхотен образ и контраст!  :bravo: :hi:
Аз не смея да подменям на моят чарколяците а има същият проблем с неизцвло изпъната картина.  :blush:

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #8 -: 30 Октомври, 2020, 20:38:28 »
Да...Трябва да търся някакъв по любителски осцилоскоп че професионалните изискват много средства 
 :)

На операта 1 забелязах че под всеки кондензатор има  заземяваша пластинка , с по голям отвор от този на шасито и после запоена за него . Не бях сигурен за какво точно така двойно заземяване са правили но сигурно за това - да докосва само метала даже и ако уплатнението се разшири или започне да изтича електролит ... Жалко че не са продължили да ги правят така .
Заземяващите шайби , правят същия дефект , както и директно на шаси . Между кондера и масата се получава някакъв бял окис , който понякога прави , и пълна липса на връзка .
А образа на тая Опера , е страхотен !

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 31 Октомври, 2020, 14:43:13 »
Не всеки кондензатор е свързан към шаси. Въпрос на схемно решение... За тези, които не са на шаси, е задължително използването на въпросната пластина. Между нея и шасито се слага изолация. За ухото на пластината се запоява проводникът, който свързва минуса на кондензатора с каквото е там по схемата.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |