Здравейте, колеги!
Преди време реших да си намеря CP/M карта и пуснах тема тук във форума. Габо беше така любезен да ми подари една такава, но с проблеми. След известно борене с проблемите и в крайна сметка се оказа, че трябваше да се сменят два кондензатора и една резисторна матрица. За съжаление някакси съм изгорил процесора, не знам как е станало. Жалко ми е, защото беше оригинален Zilog. Както и да е - намерих друг LG.
Най-много ме измъчи един керамичен кондензатор. След като Габо ми подари неговата карта се сдобих с една друга работеща. И понеже не намерих принципна схема просто видях какъв е кондензаторът на работещата карта и сложих такъв на неработещата. Беше 150pF. Картата тръгна, но много нестабилно. TheHungry ме посъветва да видя как са нещата при схемата на Правец 8М и там видях, че всъщност кондензаторът трябва да е 200pF. И с правилния кондензатор нещата заспаха. Не знам обаче как работещата карта, от която гледах, работи стабилно със 150pF. За всеки случай и там сложих 200pF.
В мрежата намерих пронципна схема на оригинала - Microsoft Softcard. Но при нея както и при схемата на Правец 8М има някои малки разлики. Някой не разполага ли с принципната схема на нашенската CP/M карта? Така и не можах да я намеря. Най-малкото да я имаме в архива.