Да поизтупаме праха от темата ...
Наскоро се заиграх за пореден път с FM-приемниче с МЧУ + ЧД на ИС CA3089. За някаква насока в изходните си резултати (освен безкрайните положителни емоции по сглобяването и приемания ефир) отново се върнах на темата за необходимостта от лаборатнорен генератор (в случая: в обхвата 88-108 MHz, който липсва на работната ми маса).
Сл. постановка беше свързана набързо:
ген. 1 kHz (AD9834 модул) -> FM мод. 105,4 MHz (KT0803 модул) -> ефир (TX-RX на 20 см на раб. маса) -> приемник с CA3089 -> комп. звукова карта.
За моя изненада "най-кривящото" по нискочестотен сигнал в случая се оказа ЧД на приемника (който исках да подстроя "по апаратура"), т.е. насвързаните модули предаваха добре сигнала един към друг.
При "първо пускане" (по схема из спр. данни на ИС) КНИ беше ок 1,1% (настроен ЧД "на слух" напр. най-силен сигнал във високоговорителя). След внимателна подстройка на бобината на ЧД и паралелния резистор се получиха данните по-долу. Т.е. експериментът си заслужаваше.
Въпросът ми е: някой може ли да повтори измерването с напр. готови FM-трансмитерчета, напр. за автомобили и да сподели същите резултати? С входен сигнал 1 kHz, напр.: чист синус от звуковата карта? Не, че за измервателни цели не е възможно да се съберат и специализирани ИС/модули, но като че ли ми се ще да експериментирам и с готови устройства. Готовия FM-transmitter (ниско, средно качество) колко добре предава сигналите?
за бъдещи експерименти: да сравня изходния сигнал на няколко МЧУ + ЧД ИС (използвани в бл. минало), както и няколко FM-модулчета - цели приемници (без/с управляващата им част) при едни и същи входни сигнали/условия.