Здравей, още от началото като пусна темата ми стана интересно в каква насока си се ориентирал. Понеже съм минал по този път за сонарите, но от по лесната му страна. Първо защо искаш да е дрон. Този дрон да ти спуска кукичката, като сонара види нещо във водата. Ти си тръгнал по сложния път. Едно, че като влачиш сонар във въздуха и го спускаш на водата, няма да ти отчете правилно. Сонара иска да е в покой. Спокойно да лежи на водата. Сега, има и по сложни сонари, които засичат и в движение, но там работата става дебела като пари. Има сега да продават готови дронове, оборудвани със сонари, дрона зависва над водата, но там става комуникацията по друг протокол. Потърси готовите решения, как са го направили. Аз съм го правил с лодка. Лодкaта ти дърпа кордата. В долната част на лодката е монтиран сонара, спирам лодката, сонара си работи. При теб на брега е мониторчето. На лодката има механизъм, който пуска кукичката с оловото. Но тук разделяме управлението. Едното управление е само за лодката, с него командваш лодката да завива, да спуска кукичката и да хвърля захранката. За захранката има отделен изхвърлящ механизъм. С другото управление, управляваш сонара. От него можеш да го настоиш напр. 5 мин. работа. 10 мин почивка. Или на теб както ти е удобно. До като се движи лодката го изключваш. Целта е да се пести батерията на сонара, понеже е вътре в него. Масово продаваните сонари за да виждаш от брега са за около 100-120м. Над 100 метра до 300, са на висока цена. Има готови лодки със монтиран сонар на нея и всичко необходимо. Но аз го правих по трудния начин, понеже човека за когото беше всичко това искаше сонар с по голям радиус на действие. А на лодките фабрично са монтирани с малък радиус, или както му казваме ъгъл на лъча. И на готова лодка изрязвах и монтирах сонара.