Единственото изискване е да си "луд" на тема Правец 8Д!
Ненормален става ли?
Нашите ми взеха 8Д, но тогава нямах собствени средства. 2 години по късно като студент в София - хората ходеха на битака да си купуват дрехи, а аз джаджи за 8Д:
- купих си стар телевизор за 200лв
- дадох още толкова на колегите от МЕИ да ми сложат RGB.
- после си купих Флопи тип сандък дето излязоха официално за 8Д. Не помня точно колко струваше но нещо от рода на 500/700лв
- не си спомням защо нещо май не работеше официалното та тръгнах за контролер от тези дето Борислав Михайлов беше публикувал.
- тогава се запознах с един пич Боян Митов май се казваше, та той беше направил страхотен малък контролер, доколкото разбирам и до днес няма по-добър
- та на него броих 250 или 350 лв за контролер
- горе долу още същата сума за софтуер - асемблер, дисасемблер, дебъгер и текстообратваща програма
Та така изглежда съм дал около 2000 лв (половин нова Жигула) за да си направя системата удобна за работа. И не си мисли че съм бил богаташ - студентска стипендия, работех, спестяване. Кажи сега това нормален човек прави ли го
Не съжалявам нито за миг. Тогава без да разбирам съм си осигурил това дето днес бе се нарекло RAD (Rapid Application Development), за което фирми дават хиляди долари. Истината е, че това направо ме изстреля - в следващата 1-2 години аз написах толкова софтуер за 8Д, колкото преди това за 5 не бих успял. Знанията ми тогава за 8Д бяха повече от това, което можеше да се намери по книгите. Използвах дебъгера и дисасемблера да видя как работят някой игри. Така научих доста трикчета и неща за хардуера дето няма къде да ги прочетеш. В СУ учим алгоритъм, например Брезънхайм за окръжност. Колегите се потят да го реализират на Паскал/С за 286 - аз го реализирам на асемблер за 8Д. Спомням си от демото окръжност с макс размери се рисуваше за 2-3 секунди, a моята почти не виждаш рисуването.
Спомени, спомени, къде ме върна ти човек ... направо настръхнах докато пиша за ония времена. Я гледай аз цял ферман съм изписал!
По същество:OSDK не го знам. CC65 е нещо което използвам в последните години и съм много доволен, като от него ползвам само СА65 (без С). Ползвал съм го за SNES преди, а сега за една нова система Commander X16. От други колеги дето ползват C-то казват, че вади доста лош код за 6502. Ако разбираш или си фен на Паскал, бих препоръчал P65Pas. Много добър код вади и е самостоятелно IDE.
Темата за моделите я гледах, но честно казано не разбрах кое е най доброто, нито дали този с F1 дали става