| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Казус с импулсно захранване  (Прочетена 1996 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Казус с импулсно захранване
« -: 20 Май, 2020, 11:43:12 »
Донесоха ми въпросното захранване да го погледна защо не работи. Гърмели предпазителите още във филъра на захранващия IEC конектор. На пръв поглед радиатора на мощния транзистор в "горещата" част беше непривично пожълтял, какато и предположих вследствие на прекомерно нагряване. Платката около него беше потъмняла, както и няколко елемента, включително един класен кондензатор RIFA 47nF/630V. Започнах от входа,греца беше здрав, елементите от входния филтър също. Транзистора IRF 840 беше опукан, от споменатия кондензатор бяха останали някакви 2-3nF. За проба намерих подобен транзистор, но на 900V с малко по-високо съпротивление при отпушен преход, но като за тест щеше да свърши работа. Смених и кондензатора с подобен фолиен на WIMA. Един диод също излезе дефектен и беше заменен. Включих захранването през лампа, която светна докато зареди кондензатора (той също бе проверен и се оказа в кондиция) и угасна. Проверих изхода- няма никой. Поогледах се пак, измерих и останалите диоди и намерих повреден ценер на 9V. Смених го и захранването тръгна. Опитах да го натоваря с автокрушка 24V (изхода е 16V), но крушката през която бях го захранил светна (нормално според мен), само че когато махнах товара тя остана да свети! Изключих от контакта и включих отново- всичко бе нормално докато не включих отново товара. Крушката светна отново и остана така. Забелязах и непривично греене на транзистора и един последователен на него резистор 3,3К/5W. Огледах всичко отново иреши да включа директно в контакта без лампа. Захранването тръгна, сложих лампата за товар, светна си нормално, изходното напрежение падна с около 0.1V. Изключих товара и оставих захранването включено на празен ход. Греенето продължи и след около 15 минути радиатора на ранзистора нагря до положение да не може да си задържа ръката върху него. На другия ден ходих във Варна и купих оригинален транзистор. Замених този от пробите, емпературата нормално се промени- спадна, но не до нормални стойности. Включих захранването и осцилоскопа през разделителен траф. Исках да видя за зашумявания. Работните импулси са далеч от правоъгълник, но освен тях не се забелязват други осцилации. И тук вече открих нещо доста интересно. Когато захранващия блок е включен през разделителния траф загряването на споменатите елементи пада драстично! Снощи след около 2 часа работа транзисторът бе загрял до около 30-35 градуса. Тази сутрин повторих експериментите-  директно в мрежата и след 30 минути температура на транзистора до положение да не може да се държи, предполагам 50 градуса и нагоре.  Изключих, оставих да изстине и включих през разделителния траф. Вече час и половина и транзистора е нагрят да речем до около 30 градуса. Не мога да проумея какво става!  Отново огледах елементите, всичко е проверено, остава импулсния траф. Но ако той е проблемен, как и защо на изхода имам необходимото напрежение, включително и под товар?  Ще бъда благодарен за всякакви идеи и помощ!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Казус с импулсно захранване
« Отговор #1 -: 20 Май, 2020, 13:40:13 »
Пробва ли да размениш кабелите на щепсела, фаза и нула? Погледнато с осцилоскоп как изглежда напрежението на греца 310В. със и без разделителен трансформатор. Под товар разбира се не на празен ход. Осцилоскопа винаги през разделителен траф, само напомням.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 20 Май, 2020, 15:17:43 »
Половината неща, които съм писал са дивотии! Бях давал трафа на един познат и той взел че включил разклонителя, свързан към него на едната половина на вторичната. Така че захранващото напрежение през .....траф се оказа около 130V. И затова през него захранването е пекло по-малко. Оставям го на мира малко и пак ще гледам. Уж всичко вече е проверено, без импулсния траф.....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 20 Май, 2020, 17:06:30 »
Драго,ако ключовия грее над нормата при изправна периферия около него вероятно не се отваря до край.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #4 -: 21 Май, 2020, 09:02:22 »
ДАЙ ЕДНА СНИМКА НА ТОВА ЧУДО ДА ГО ВИДИМ. Всичко може да е, даже и менте мосфет.
Какъв е ШИМ контролера? Захрани го с външен източник, и дай снимка на импулсите на гейта. Не е изключено и повреда в трафа. Пренавиват се, ако е за спорта.
И още - има ли снубер /демпфер/ на първичната или е с трансил. Провери и там елементите.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 21 Май, 2020, 12:46:08 »
MOS-FET-a е сменен с качествен от същия тип. Няма ШИМ-контролер, ако под това се разбира чип, който да клати транзистора преди трафа. След малко се захващам с резисторите че не съм проверявал другите освен по-мощните нискоомни. Има един диод BYV26C, който е бил в "зоната на изпичане" и ще го сменя, но в понеделник, че нямам  наличен.  Имам съмнение за трафа, защото захранването явно дълго е работило под голям товар. В мануала на подобен прибор е написано изходен ток- 2А, кратковременно натоварване до 9А. Захранването зарежда акумулаторна батерия, която вероятно е сдала багажа и го е товарила постоянно над нормите. Както написах по-горе, импулсите са далеч от добър правоъгулник, по-скоро са някакво такова подобие. Но мисля че без да сложа диода на мястото му е безсмислено да правя снимки.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #6 -: 21 Май, 2020, 15:42:34 »
Този диод за който си писал е в снубера в първичната. Заменя се успешно с UF4007 1А 75нс 1000в
Ако е без чип, аз ги пускам в кофата за боклук, където всъщност им е мястото :D
Ще чакам развитие по въпроса. Успех от мен.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 21 Май, 2020, 16:44:35 »
Диода утре ще го купя от най-оригиналните, 30-40 стотинки е. Да съм го метнал и аз в кофата, ама е от медицинска апаратура, искам да го спретна! Днес пак се позанимавах, е нищо друго фалирало не откривам, а са пет чарка на кръст! Ще снимам във вторник, че понеделник било почивен ден  8) , много е интересен трафа. Измежду изолационните слоеве като че ли е кипял лак, не съм виждал досега такова нещо. Транзисторът е пекъл дотолкова че падовете, към които е бил запоен радиатора му бяха отлепени от текстолита! Както и площадката около сорса. Припоят не е безоловен, топи се леко и меко, аз не съм прегрявал нищо. Вече ми се върти в главата идеята да подменя това захранване с друго, фактически то зарежда само батерията на прибора.....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |