Донесоха ми въпросното захранване да го погледна защо не работи. Гърмели предпазителите още във филъра на захранващия IEC конектор. На пръв поглед радиатора на мощния транзистор в "горещата" част беше непривично пожълтял, какато и предположих вследствие на прекомерно нагряване. Платката около него беше потъмняла, както и няколко елемента, включително един класен кондензатор RIFA 47nF/630V. Започнах от входа,греца беше здрав, елементите от входния филтър също. Транзистора IRF 840 беше опукан, от споменатия кондензатор бяха останали някакви 2-3nF. За проба намерих подобен транзистор, но на 900V с малко по-високо съпротивление при отпушен преход, но като за тест щеше да свърши работа. Смених и кондензатора с подобен фолиен на WIMA. Един диод също излезе дефектен и беше заменен. Включих захранването през лампа, която светна докато зареди кондензатора (той също бе проверен и се оказа в кондиция) и угасна. Проверих изхода- няма никой. Поогледах се пак, измерих и останалите диоди и намерих повреден ценер на 9V. Смених го и захранването тръгна. Опитах да го натоваря с автокрушка 24V (изхода е 16V), но крушката през която бях го захранил светна (нормално според мен), само че когато махнах товара тя остана да свети! Изключих от контакта и включих отново- всичко бе нормално докато не включих отново товара. Крушката светна отново и остана така. Забелязах и непривично греене на транзистора и един последователен на него резистор 3,3К/5W. Огледах всичко отново иреши да включа директно в контакта без лампа. Захранването тръгна, сложих лампата за товар, светна си нормално, изходното напрежение падна с около 0.1V. Изключих товара и оставих захранването включено на празен ход. Греенето продължи и след около 15 минути радиатора на ранзистора нагря до положение да не може да си задържа ръката върху него. На другия ден ходих във Варна и купих оригинален транзистор. Замених този от пробите, емпературата нормално се промени- спадна, но не до нормални стойности. Включих захранването и осцилоскопа през разделителен траф. Исках да видя за зашумявания. Работните импулси са далеч от правоъгълник, но освен тях не се забелязват други осцилации. И тук вече открих нещо доста интересно. Когато захранващия блок е включен през разделителния траф загряването на споменатите елементи пада драстично! Снощи след около 2 часа работа транзисторът бе загрял до около 30-35 градуса. Тази сутрин повторих експериментите- директно в мрежата и след 30 минути температура на транзистора до положение да не може да се държи, предполагам 50 градуса и нагоре. Изключих, оставих да изстине и включих през разделителния траф. Вече час и половина и транзистора е нагрят да речем до около 30 градуса. Не мога да проумея какво става! Отново огледах елементите, всичко е проверено, остава импулсния траф. Но ако той е проблемен, как и защо на изхода имам необходимото напрежение, включително и под товар? Ще бъда благодарен за всякакви идеи и помощ!