Добре ще разкрия тайната. Занимавам се със специфични спектрални измервания. За целта се прави кръгово измерване от определена точка на 360 градуса. Измерването се повтаря през всеки 30 градуса и така се прави кръгова диаграма. За целта е необходимо, да се започне от 0гр. и свърши на 330гр. За да е точно и коректно измерването което обикновено се прави на покрив някъде. Необходимо е, да се знае точно къде е 0гр. или севера по компас. Но както казах влиянията, магнитни и електромагнитни не позволяват да се използва компас. Пробвах с компаса на айфона ми но и там дава отклонение.Само дето не знам такова устройство. Освен жирокомпаса разбира се. Та ако има нещо измислено и някой има вариант да сподели. Трябва да мога да го вземам на всякъде със себе си там е проблема. Разбира се първо ми дойде на акъла за секстан, ама не става всеки път да чакаме хубаво време за да работим. А и с математиката не съм голям приятел. Постоянно да смятам ъгли да търся актуални за годината триангулачни таблици.... Оф... май няма начин, какво ли не мислих, но всичко дава някаква грешка, а 30 градуса стъпка не е много и грешката е голяма.