| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Китайски трансформатори Iwistao  (Прочетена 1642 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
  • Публикации: 315
  • Населено място: Пловдив
Китайски трансформатори Iwistao
« -: 15 Януари, 2020, 14:38:52 »
Привет! Понеже реших да се огледам и да сменя изходните трафове на усилвателя, в момента е с два броя от акорд, та реших да се допитам. Някой ползвал ли е трафове на тази фирма. Това е сайта https://www.iwistao.com/collections/output-transformers Всъщност предполагам ще има разлика в звученето с хубави трансформатори? Приемам и други предложения за изходници на добри цени. Поне да кача нивото една идея.  :drinks:

Усилвателя е SE с EL84 от тази тема https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=12108.msg84931#msg84931
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Китайски трансформатори Iwistao
« Отговор #1 -: 15 Януари, 2020, 15:01:35 »
Изходните трансформатори на ламповия усилвател са един от най-важните му детайли. Те обаче притежават набор от параметри които са особено важни и за съжаление не стават ясни какви са за трафовете предлагани от китайците.
- Важно е какъв е магнитопровода - достатъчно тънки ламели и от качествена силициева ламарина. Китайците не забелязах да упоменават каква е дебелината на ламелите, а материала е загатнат, но не е сигурно какъв е.
- Необходимото предавателно отношение - това приемаме, че го има, написани са първичните импеданси при съответния товар.
- Собствена индуктивност на първичната намотка. Това е грубо казано като стойността на изходния кондензатор при полупроводников усилвател. Ако първичната индуктивност е недостатъчна ще имаш проблем при постигането на добри ниски честоти. И не само, че ниските ще са недостатъчни, но и ще бъдат с ясно изразени нелинейни изкривявания което е нежелателно.
- Коефициент на магнитна връзка между намотките - това е факторът който основно определя представянето на трансформатора при високи честоти. Това се постига чрез подходящо секциониране на трансформатора. Т.е. първичната се разделя например на 3 части, а вторичната на две части и се навива - една част първична, една част вторична, после още една част първична, после втората част вторична и накрая последната част първична. Така се осигурява достатъчно добро предаване на високите честоти. Не намерих данни за секциониране при китайците.

Трафовете от Акорд от своя страна са доказани и добре известни като параметри. Имат секционирана първична на две части между които части е навита вторичната. Доказано в триодно свързване свирят от около 30 херца до 15к. В пентодно свързване като, че изкарват по-добри високи - до около 20к, но пък ниските им получават завал под 100 херца. Та само от сайта на китайците, не съм сигурен, че с техните трафове ще постигнеш по-добро представяне на ламповия. Не се връзвай сляпо на написаните там параметри - не се знае как са правили измерванията. Аз мога да ти покажа, как акордските при измерване в нискоомна верига вадят 2 пъти по-широка честотна лента, но е важно какво дават при клатене с лампа нали така. Успех!

У нас Бисер Билчев навива хубави изходни трафове - аз лично не съм ги виждал или използвал, но гледам, че ги ценят. Водят се Дракона и Попа, но не мога да им намеря сайта. Имаха чифт за EL84 и беше на поносима цена, потърси или колеги да дадат линк ако открият или помнят нещо.
« Последна редакция: 15 Януари, 2020, 15:07:32 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 15 Януари, 2020, 15:55:45 »
Хм ей тук намерих някакви цени http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=13&t=18042 не знам колко е актуална темата. Номер 6. са 65лв чифта.
Mithrandir

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #3 -: 15 Януари, 2020, 17:17:52 »
Аз си бях купил от там преди години но не съм доволен.Ако искаш купи си и пробвай.
Че и за анод беше маркиран проводника от горният край на намотката ,а трябва да е до ядрото.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 16 Януари, 2020, 16:37:09 »
Като изключим паразитното излъчване, според мен е по-добре към анода на крайната лампа да е извода от горе на намотката. Поради това, че има по-нисък капацитет към маса (при заземен магнитопровод).
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
    • eshop-bg
« Отговор #5 -: 16 Януари, 2020, 20:29:35 »
Разгледай тези 4 и 8 омови:
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_002/transformatori-ss-zakrepvane/indel/tgl-5-002/
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_001/transformatori-ss-zakrepvane/indel/tgl-5-001/

Не ме питай за отзиви, нямам представа, а и не съм фен на ламповите усилватели  :D
Мога да съдействам за безплатна доставка.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 17 Януари, 2020, 10:35:42 »
Благодаря за предложението! Поразрових из интернет и намерих този сайт където усилвателя е почти като моя (ползвах гугъл преводач). https://www.audiovideo.fi/opas/putkivahvistinrakennusohje-se-84-brachyera-osa-2/ По надолу има измервания с осцилоскоп на полския траф и нещата не са розови. И двата хамънда са с по добри резултати. Естествено и по скъпи.  :hi:
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 17 Януари, 2020, 13:55:10 »
Като цяло навиването на хубав захранващ трансформатор е работа, а проектирането и навиването на висококачествен изходен трансформатор е изкуство. Ако се ограничаваш до цена 50 лева на тек, май ще е трудно да купиш траф който да надмине акордските. То е как са секционирани намотките, как са изолирани, абе тънка работа си е, и не е евтина. Ако си запален може да си навиеш и сам такива трафове под ръководството на достатъчно добре запознат любител в тази област. Не случайно ламБите не са за всеки, ако се цели във високия клас по качество.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 17 Януари, 2020, 14:48:07 »
Да, май взе да ми се избистря. За сега ще изчакам докато не реша да си взема два хамънда някой ден.  :drinks:
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #9 -: 17 Януари, 2020, 18:03:24 »
Разгледай тези 4 и 8 омови:
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_002/transformatori-ss-zakrepvane/indel/tgl-5-002/
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_001/transformatori-ss-zakrepvane/indel/tgl-5-001/

Не ме питай за отзиви, нямам представа, а и не съм фен на ламповите усилватели  :D
Мога да съдействам за безплатна доставка.

От тези  Indel, няколко познати които си купиха са особенно доволни.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 17 Януари, 2020, 23:05:30 »
Ето още инфо https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/323707-tgl5-002-output-transformer-low-frequencies.html
За сега оставам с акордските. По натам ако ми попадне нещо ще действам.  :master2:
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 18 Януари, 2020, 19:18:09 »
Ами аз отдавна ти казах - в пентоден режим очаквай по-лошо представяне в ниските честоти, но доста по-добро във високите, и обратно. Ако направиш този експеримент с Акордските ще получиш много сходни резултати. И като цяло пак казвам - трафовете които ще ти осигурят и добро поведение в ниските и във високите не струват 100 - 200 лв. чифта.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 18 Януари, 2020, 22:47:50 »
Да. Явно не напразно цените са високи за качествените трафове. Одеве го пуснах от ултралинейно в триоден режим и определено ми харесва повече (първоначално не чувах голяма разлика между режимите). Не забелязвам някаква загуба на мощност, но аз и не го слушам много силно. И с ватата на иглите си поиграх тия дни. За сега така ще е. Поздрави!  :drinks:
Mithrandir

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |