Изходните трансформатори на ламповия усилвател са един от най-важните му детайли. Те обаче притежават набор от параметри които са особено важни и за съжаление не стават ясни какви са за трафовете предлагани от китайците.
- Важно е какъв е магнитопровода - достатъчно тънки ламели и от качествена силициева ламарина. Китайците не забелязах да упоменават каква е дебелината на ламелите, а материала е загатнат, но не е сигурно какъв е.
- Необходимото предавателно отношение - това приемаме, че го има, написани са първичните импеданси при съответния товар.
- Собствена индуктивност на първичната намотка. Това е грубо казано като стойността на изходния кондензатор при полупроводников усилвател. Ако първичната индуктивност е недостатъчна ще имаш проблем при постигането на добри ниски честоти. И не само, че ниските ще са недостатъчни, но и ще бъдат с ясно изразени нелинейни изкривявания което е нежелателно.
- Коефициент на магнитна връзка между намотките - това е факторът който основно определя представянето на трансформатора при високи честоти. Това се постига чрез подходящо секциониране на трансформатора. Т.е. първичната се разделя например на 3 части, а вторичната на две части и се навива - една част първична, една част вторична, после още една част първична, после втората част вторична и накрая последната част първична. Така се осигурява достатъчно добро предаване на високите честоти. Не намерих данни за секциониране при китайците.
Трафовете от Акорд от своя страна са доказани и добре известни като параметри. Имат секционирана първична на две части между които части е навита вторичната. Доказано в триодно свързване свирят от около 30 херца до 15к. В пентодно свързване като, че изкарват по-добри високи - до около 20к, но пък ниските им получават завал под 100 херца. Та само от сайта на китайците, не съм сигурен, че с техните трафове ще постигнеш по-добро представяне на ламповия. Не се връзвай сляпо на написаните там параметри - не се знае как са правили измерванията. Аз мога да ти покажа, как акордските при измерване в нискоомна верига вадят 2 пъти по-широка честотна лента, но е важно какво дават при клатене с лампа нали така. Успех!
У нас Бисер Билчев навива хубави изходни трафове - аз лично не съм ги виждал или използвал, но гледам, че ги ценят. Водят се Дракона и Попа, но не мога да им намеря сайта. Имаха чифт за EL84 и беше на поносима цена, потърси или колеги да дадат линк ако открият или помнят нещо.