| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мелодия 1  (Прочетена 2745 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
Re: Мелодия 1
« Отговор #15 -: 15 Септември, 2019, 19:49:16 »
Лайсните полирам с кичана шайба и дрелката

Не разбрах какъв е проблема с клавишите.
Може ли да направиш снимки

Неактивен petkosamoletko

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 32
« Отговор #16 -: 15 Септември, 2019, 20:36:30 »
Проблемът с клавишите се състои в това, че контактите са наредени на гетинакс, който е с определени размери, така че да врезе в процеп на самия блок. При мен на няколко от тези гетинаксови плъстини има отчупени парчета и реално при натискане на 2 от бутоните задният край тази плъстина се вдига и не прави контант.
Почти направих моя плъстина от стъклотекстолит и ще видя дали ще се получи.
Местата с червените кръгчета са счупени. 

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #17 -: 16 Септември, 2019, 11:06:45 »
Браво, това според мен е правилният подход. Това е част от удоволствието при поправянето на тия апарати, че почти всичко се разглобява и поправя с малко импровизация.
ПП: пише се "пластини" (надявам се не се сърдиш за корекцията)
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен petkosamoletko

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #18 -: 24 Септември, 2019, 17:27:44 »
Цитат
ПП: пише се "пластини" (надявам се не се сърдиш за корекцията)
:blush: Няма проблем.
Не стана от първия път, но нали идеята е да не се отказваме. Намерих листа от гетинакс и се получи по-добре с тях, имат общо с истината. Тази отдясно е оригиналната. Сложих ги и паснаха добре.
От известно време, "копая" в посока - напрежението 3та решетка на EF89, анод ЕАВС80, като цяло тази верига. Напрежението е маркирано като 76V по схема, но при мен отсъства. Замених кондензатора 47нано при окото, беше утроил пакацитета, подмених няколко от резисторите, защото бяха със сцепен пръстен, останалите мисля, че са здрави. Ще проверя и останалите кондензатори.

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #19 -: 24 Септември, 2019, 18:48:18 »
... Напрежението е маркирано като 76V по схема, но при мен отсъства...
Това напрежение се отнася за втора решетка.

Неактивен petkosamoletko

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #20 -: 24 Септември, 2019, 20:27:09 »
Това е добре, не знам защо бях решил, че се отнася за 3та решетка, може би защото беше по-близо до тази връзка. Както и да е. Някъде бях гледал, че укв-то може да бъде пренастроено, но не откривам къде беше. Тази пренастройка в какво се изразява?

Неактивен petkosamoletko

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #21 -: 24 Септември, 2019, 21:06:10 »
Освен този метод има друг успешен такъв?
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10934.0

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #22 -: 24 Септември, 2019, 21:34:12 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #23 -: 25 Септември, 2019, 10:02:55 »
Внимателно с пренастройката. Аз съм пренастроил над 10 Селени, но такъв блок все още не съм успял да пренастроя както му е реда. Вероятно защото тръгнах по грешен път първоначално с много голямо намаляване на капацитети. А тук е важно да се знае, че има капацитивен мост за компенсиране на паразитните капацитети на лампата. Ако ги разбуташ като съотношение може да стане беля. Та, с едно на ум.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #24 -: 25 Септември, 2019, 12:14:44 »
И аз като противник на пренастройката да се изкажа :)
С голямата антена пренастройка практически не е необходима - по огледален канал ще хваща станции съвсем добре (макар и само от долната част на обхвата)
Другият вариант е с УКВ приставка като тази : http://www.kipa-bg.com/product/6501/ukv-konvertor-pristavka.html, ама гледам не е налична вече :(
А пък и мен винаги ме е дразнила мисълта, че при пренастроено УКВ честотите от скалата няма да съответстват на приеманата честота...
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #25 -: 25 Септември, 2019, 12:21:28 »
и още една приставка от мен
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=11098.45

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |