| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Питане относно индикатор EFM 11  (Прочетена 2696 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Питане относно индикатор EFM 11
« Отговор #30 -: 23 Януари, 2019, 17:01:46 »
Никъде в мнението си не съм намеквал че това за гетера е „само ваше“ мнение. Просто на мен не ми е известно, без да претендирам изобщо за задълбочени познания в областта на лампите. Точно и за това казах, че щом гетера е изпарен на 100% действително няма смисъл да се правят опити за повторно нагряване.
Относно режимите на повреди в лампите - тук не мога да се съглася изцяло, защото при кинескопите електроните също търпят сблъсъци с метални обекти. Особено в цветните кинескопи, голяма част от електроните завършват пътя си не върху луминофора, а върху апертурната решетка, или който както я нарича. Чувал съм, че и при лампите проблемите се дължат на отравяне на активния слой на катода, или в някои случаи дори химични реакции между активния слой и катодната тръбичка. Та в по-трайните лампи разработени за необслужваеми повторители в телекомуникациите се използва платина при изработката на катода.
Така или иначе, съм влизал в досег с кенотрони EZ81 с лоша емисия на единия анод, и добра на другия. След третиране с повишено отопление, и силно завишен аноден ток за няколко импулса по части от секундата, емисията на двата анода се уеднакви до голяма степен. Естествено резултата е съмнително колко дълготраен ще бъде. Но тук коментираме, както за лампите, така и за кинескопите, че „продухването“ със силна емисия е неефективно и много деликатно, докато аз предложих алтернативен процес (за който несъмнено трябва да намеря линк който да публикувам) при който почистването става на по-различен принцип и се твърди, че е по-равномерно и безопасно за лампата, но без да бъде тествано, няма как да се потвърди.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |