Здравей!
За мен има един осветителен източник, и това е LED. Няма по-ефективен метод за преобразуване на енергия в светлина, но има една уловка - източникът е точков. Това наложи десетилетия труд не само върху самия кристал и неговите параметри, но и върху оптиката на лампите. По отношение на децентрализация на излъчването, равни нямат луминисцентните тръби, но пък "задната" им страна рядко се утилизира добре, опасни са за природата и ако нямаш неразумното желание да ги буташ с 50Хц като едно време - всичките им начини за ВЧ възбуждане са много шумни и излъчват радиовълни на много честоти и с немалък интензитет.
Светодиоди с високо качество има от 2001г. Друг е въпроса дали са влагани в масов продукт, и отговора е - не. Чак в последните години масовостта на поръчките към производителите на светодиоди успя да свали цената на качествените такива достатъчно, че да станат изгодни. Към момента имам смесен опит с "маркови" круки (Филип, Осран и др.) който горят на поразия поради неадекватно охлаждане/електроника. Единствените лампи, които наистина ме впечатлиха е новата серия на V-Tac съвместно със Самсунг. Ползват се техни драйвери, гаранцията е 5 години (
https://v-tac.bg/led-osvetlenie/osvetlenie1/led-krushki-lunichki-samsung-chip.html). Светлинно са съвсем адекватни, имам такава от 7 месеца и съм много доволен. По-добра е от старите на V-Tac, въпреки че целия ми апартамент е на тях (1W луни,5W крушки и луни , 10W крушки, 15W крушки E27 и около 20м лента COB5050, натурално и топло бели) вече 3 години - една крушка ми умря и драйвера на едната луна, но си го оправих, един диод беше шукнал. Инсталираната ми мощност преди това беше към 2.8кВат, сега е 268Ват. Същия ефект.
За димирането - безвредно за кое? За диода ли? Ако импулсния източник на ток, който движи диода не е предвиден да синхронизира с фазов регулатор, т.е. крушката да е "димируема", то винаги е вредно за нея и ще ѝ съкрати живота или ще я убие на място, понякога заедно с димера (личен опит).
За светодиодите има 2 основни правила, които ако се спазват, нещата ще са добре дълги години:
(Те предполагат качествен диод!!!)
1) Стабилен източник на ток - диодите не се захранват с напрежение, а с ток, защото при загряване пада им в права посока (или неговия еквивален съпротивление по закона на Ом) пада, и те почват да гълтат повече ток от един напрежителен източник. А това ги убива бързо.
2) АДЕКВАТНО охлаждане. В диодите се генерира страшно голям фотонен поток на мм2, което предизвиква голяма плътност на тока в един миниатюрен кристал. Ако не се хлади адекватно и надминава редовно 90-100 градуса (вътре на кристала) - животът му ще се скъси значително и накрая ще изгори.
В много случаи диодите са корпусирани в някакъв SMD корпус (повръхностен монтаж със запояване, т.е. безкрак) и за заляти с някаква смола, силикон или каквото там измислят китайците. Има прост тест, защото рядко самите кристали са некачествени (ако бяха, нямаше да светят въобще) - взимате един маркер, например черен или син. Леко притискате границата с ножче и докосвате с маркера между корпуса и силикона/смолата/заливката. Боята на маркера е изключително фина дисперсия, която ако няма добра връзка между корпуса и заливката, веднага ще се засмуче към кристала и ще очерни вътре. Ако е така - скапани диоди, които ще се нагълтата с влага и след няколко цикъла на сериозно загряване и охлаждане, ще се окислят и край. Ето пример -
.
Едисонските лампи с LED ползват редица светодиоди последователно, който са захранени от драйвер като останалите, но в случая се работи директно с високото напрежение. Или така би трябвало. Реалността е, че в повечето случаи има редица светодиоди, които се кранят през резистор и изправителен диод за по-евтино. Решението е ужасно и неадекватно. Проблемът е, че в повечето случаи в тези лампи няма място за адекватен драйвер (цокъла е твърде малък, в другите половината балон е радиатор), диодите не се охлаждат (защото не са в стъкло с инертен газ, а са в пластмасово кълбе с вид на стъклен балон). Подхождам с голяма предпазливост към тях, красиви са, но... Имам 2 у нас, истински са, с жичка. по 15 вата, красиви и топли. Няма да ги сменям с лед.
http://v-tac.eu/images/catalog/v-tac_catalogue_2018.pdf