Темата ме накара да се върна и аз в миналото.В случая става въпрос за единствения радиокасетофон, който притежавам, но и той е Филипс! Модела е 22RL673/61R и е модел някъде 1967 г. Тук интересното, поне за мен е, че това е първият радиокасетофон и въобще касетка, които съм видял в живота си, помня добре, декември 1968 г. Но по-интересна е съдбата му. Лятото с.г. моя вуйчо Коста (бог да го прости) е бил командировка във ФРГ и го купува от там. Обаче при завръщането на митницата му го задържат, защото е трябвало да се провери що за машина е това! Разказвал ми е, че са трябвали два месеца ходене по мъките и връзки, за да си го вземе. Версиите са две. Или са търсили причина да му го конфискуват за наши хора (все пак е бил голяма новост и рядкост) или наистина службите още треска ги е тресяла след случая с Иван-Асен Георгиев?! След много години не много интензивно ползване, преди 15-20 години ми го подари!
Темата ме накара да го отворя и снимам, защото исках да се убедя, че по принцип това е същата механика като на колегата lager, но модернизирана, основно в управлението и, имам предвид големия бутон отгоре, вместо общото копче, което решение дълго се ползваше в много изпълнения на тази механика, включително съветската. Като гледам, май на колегата му липсва едното ремъче, а и не ми стана ясно представянето на снимките, кой точно е показан? За моя модел има предостатъчна информация, вкл.и за механиката, от където могат да се видят всички прилики и разлики. Е и за електрониката се вижда, че Филипс е вървял нагоре, изтриващата не е постоянен магнит!
А относно маховика, колегата Ангел Симеонов е прав. По-голям от този на Смарагд и аз не съм виждал!