В
друга тема описах ремонта на един Kessel от средата на 80-те. За да е завършена картината му трябваше верижка. Не знам, дали аз ги търся или те ме намират, но попаднах на подходящ донор с близка ДНК. Съвместимостта беше над 99% и след операцията старият ми нов часовник е почти готов. Донорът е без капак и едно гумено копче, и първоначално си мислех да го зарежа. Но после размислих, намерих батерия и го пробвах. Оказа се, че почти работи. Казвам почти, защото част от сегментите на дисплея не светеха (пропуснах да го снимам в това състояние), от четирите основни бутони функционираше само този на лампичката, а тя все пак светеше. По контактите на батерията имаше следи от корозия и беше явно, че някой се е пробвал преди това.
Няма да влизам в подробности, но:
- Разглобих го и почистих всички компоненти
- Измерих бобината: R ~120Ω (ура, здрава е!). Не съм мерил индуктивност.
- Проверих транзистора, и той е здрав (ура, ура)
- Свалих, почистих и изправих контактните пластини на батерията, и ги запоих обратно
- Калайдисах контактната повърхност на четирите основни бутони. Не се вижда на снимките, защото покрих само тънката вертикална част по дебелината на платката
- Почистих с телен шмиргел контактните площадки на бутоните в клавиатурата на калкулатора. Оказа че, под липсващия бутон има късо съединение и все едно той е винаги натиснат. Това е била и причината, поради която трите основни бутони освен лампата не работеха.
- Почистих гумените съединители на дисплея и клавиатурата
- Направих прозрачен заден капак от тънка пластмаса. Така ще се вижда машинката и батерията ще стои на място.
- Сглобих го и... мъртвецът оживя (ура, ура, ура!)
Разбира се не мога да тествам музиката (за сега), но не се съмнявам, че ще работи стига да намеря подходящ (същия) капак или да закрепя резонатор под прозрачния "капак". А той свири "Малка нощна музика" на Моцарт, както се вижда на приложеното видео (не е мое). Показаният модел се нарича "Delphi", но както сами може да се уверите, те са почти еднакви, а и всичките им функции съвпадат.
И няколко финални щрихи. "Майсторът" е изчовъркал марката на производителя. Но както се вижда на снимката с клавиатурата, не всичко е загубено. Производителят е Hamamatsu Photonics Co., Ltd. от Хонконг.
Да си призная, резултатът много ми хареса. Символите на екрана са готини, поне по мое скромно мнение, и независимо дали е оригинал или реплика, е бил на върха на гъзарията в средата на 80-те.