По въпроса за сваляне на лака- особено при Мареци ,Дружби,Септемврийци и др. Аз действам напълно ръчно- без шлайфмашини, макар че ги имам. Избирам парче строшено стъкло с леко изпъкнала елипсовидна форма. По-ефектно действа строшеното стъкло, иначе можете с елмаз да си режете колкото ви са нужни .Няма по-ефектен и по- ефтин инструмент от стъклото. Без преувеличаване за половин час смъквам лака на Марек и даже на Дружба , която е по-засукана като форма. Щом се изхаби стъклото трябва да се смени ,за да не почне да драска дървото. Трябва да се внимава да не се престърже фурнира, защото понякога е много тънък. След това се минава леко с шкурка 100-120 и след това с 240-320. С мокър парцал се прекарват всяка от страните и след това отново леко с 320 и накрая водна800-1200 насухо. Друга хватка - за качествено изтъркване без остатъци от лак в краищата на страните- както е примерно при Дружба- сгъва се шкурката на две и се взема тънка шпакла от комплект китайски с подходяща ширина.Шкурката се движи с помоща на шпаклата и тъй като е твърда се сваля лака без остатък. Аз използвам Сикенс на водна основа, верно че е много скъп-40лв .Сега съм купил чешки-Хелиос - и също е много добър.Четката се мие лесно ,няма миризми.