"Има нещо гнило в Дания"
Реших да сложа резистр който да ограничава мрежовото напрежение влизащо в трафа на часовника, което е 235в, та вместо бушоннчето на първичната подбрах резистор 2.9к, след който меря 220волта AC мрежово напрежение на първичната на трафа-точно както е написано на капака му отзад. До тук добре ама не съвсем...
Като пуснах часовника, той се ошашка напълно, изобразява 70:89 часа и тн, не иска да се настройва и какво ли не. Рекох си, ниско му е това напрежение, махнах резистора и часовника пак тръгна нормално.
Но вече почнах да имам някакви съмнения, как е работил преди на 220в и, че нещо не е наред. Та почнах да чета по сайтовете и излязоха следните няколко обезпокояващи неща:
-Часовника отказва да се настройва от бутоните освен ако дисплея не е пуснат на максимална яркост от ключето за яркост, това си мислех че е нормално поведение, но се оказа , че НЕ е.
-Цифрите на часовника светят 2 пъти по слабо от точката на секундарника и това не е нормално, щото точката на секундарника директно се храни от един от чиповете без да минава през външни пасивни елементи.
-Като настроя будилник, в момента на звъненето целия дисплей почва да му мига/ намалява осветеността.
-Все още нямам пиезо зуумер, според снимките и пинаута на оригиналния транзистор сложих заместител BC557, НО със и без транзистора 2 те пътечки които ходят до пиезо зумера-( да само 2 пътеки са, не е като на горните схеми с по 3) между 2 те пътеки които са съответно корпус и кабел(като реално 2-та кабела от пиезо зумера се закачат на една и съща пътечка един до друг) и корпус меря 32волта DC.
Гледах спецификации на този пиезо зумер-руски и го дават да работи до максимум 5 ВОЛТА. Та на схемата аз ще трабва да го сложа да работи на 32 волта, тука нещо вече хич не е добра работата...
Ще прозвъня всички изправителни диоди и стабилитрони отново, даже с разкачен край, да видя за някой пробил, но имам съмнения че трансформатора не е подвързан правилно.
ПП: Оказа се че тази вариация на модела -02 Е ДОСТА РЯДКА И ДАЖЕ ПО МУЗЕИТЕ ЗА РУСКА ЕЛЕКТРОНИКА Я НЯМАТ
http://danyk.cz/stare_digi_hodiny_en.html