Скоро завърших реставрацията на този магнетофон, който предлага и синхронизация с любителска филмова камера. За съжаление, в Нета няма никаква информация, а аз нямам представа как се работи с него. Машината работи добре - записва и възпроизвежда, но има някои любопитни устройства. Хубаво беше да казвам нещо и веднага да се показва на снимка, но тук не знам как се прави, ако изобщо може да се направи. Всички снимки излизат в края на текста.
Така!
На една от снимките, около главите, се виждат два лоста. С никелираната "манивела" лентата се отдърпва от главите - това добре. На същата снимка има още един лост с който, въздействайки върху водачите, лентата се мести по височина. Нормалното положение е стандартно, а местейки лоста (даже има разграфена скала
), лентата слиза надолу по главите - (главите са със стандартен размер на процепа - половин писта). Защо?
На друга снимка се вижда устройство, намиращо се между тон оста и десния водач. Това е електро механична пауза - задейства се реле, което с някакъв лост, спира движението на лентата. (на една от снимките е даден кабел с жак и ключ с който се включва релето) Да, но вижте какво устройство има в края на лоста - с винтчето се регулира дължината на някакъв остър зъб и ако той се подава, би нарязал лентата. Излиза, че се използва по друг начин - нещо във връзка с перфорацията на кино лентата?
В комплекта има и някаква разграфена хартиена лента с която се прави проверка за синхронност на звук и образ. Как се работи с нея?
За първи път попадам на такова чудо и много неща не са ми ясни. Дано ви е интересно, пък ако някой знае подробности, ще бъде много добре.