Нестабилностите в работата които си описал съм почти сигурен че се дължат на кофти опроводяване на сигналните шини и масата на платката. Да не забравяме че логическите ИС макар и не свръх високочестотни превключват доста бързо и при това предизвикват сериозни отскоци в близко разположени и паралелни шини. Имам случай на делител на честота на 4 със 74HC74 изпълнен на експериментална платка да брои тотално грешно заради паразитно индуцирани пикчета при превключване на някои от тригерите които биват „фалшиво“ възприети като покачващ фронт на тактовия сигнал и превключване на други тригери тогава когато не трябва. Скоро правих цифров часовник, вече на доста образцово проектирана печатна платка - поне без компромис в опроводяването на масата - един слой само маса, та там пак един делител на честота със 74HC74 и вече проблеми и грешно броене няма, но въпреки максимално късите писти (под 1см) с резистори по 47 ома последователно за избягване на раззвънтяването, цял слой екран маса, блокиращи кондензатори по 1 микро паралелно на всеки чип с минимална дистанция от чипа и т.н. абе всичко по учебник, и като закачиш осцилоскопа виждаш в тактовия сигнал на следващия тригер превключването на предходния, вече твърде слабо изразено - пикче около 0.4 волта далеч под прага за възприемане като логическа единица, но си се вижда отново! Така че трябва много да се внимава с опроводяването на цифровите схеми. Затова е добре в някои случаи да се използва серия 4000 много по-високоомни са изходите им и имат по-малко бързодействие, по-толерантни са към неидеален монтаж и тези проблеми са много по-слабо изразени. Просто няма смисъл да си обясняваме какво представляват 5-10см писта или проводник за хармониците с честоти над 40 мегахерца каквито се съдържат в спектъра на тези сигнали при превключване.
И относно проблема с релаксационния осцилатор, тази схема е класика и съм реализирал многократно, винаги без никакъв проблем в работата й с най-различни интеграли, винаги безпроблемно, дори на хвърчащ монтаж. Интересно ми е какво точно се случва тук с този генератор като казваш че не работи, или тези които не работят идеално какво точно не им е идеалното? Интересно е да се разровят тези проблеми къде е основата им защото обикновено тези схеми именно затова са хубави, защото работят винаги правилно когато са добре опроводени.