Лично мнение - хлебопекарките са боклук. Не защото не вършат това, за което са проектирани. А защото в името на бързината и спестяването на усилия се изменя тотално техниката на печене на хляба. Проблемите за мен са 2:
1) Липса на пространство. То води до контактно изпичане. Каните им рядко са иноксов метал, обикновенно ги замазват с някаква "незалепваща" боя, която да не я започвам нея... А контактното изпичане, не с инфрачервено излъчване, както е във фурната, води до безкислородно овъгляване (да, и позлатяването на кората е степен на овъгляване!), което довежда до наличие на канцерогенни съединения.
2) Задържане на влага в хляба, защото реално със свободното пространство към вентилационните отвори контактува само една малка част от площта на хляба. И обикновенно тя прави плътна кора, която е непреодолима бариера за влагата, поне за скоростите, с които се пече на тия машинки. Поради тази причина когато се пече във фурна, не само, че имам място тестото да добухне и да се разлее, но и има място да се разтворят нарезите, които правя - те НЕ СА декоративни, необходимост са за нормалното изпичане.
Не ползвам други брашна. Няма да захващам темата за състава на брашната, ще стане малко като с пастата за зъби. С две думи - не пипвам други брашна. Пълнозърнест хляб се прави с добавяне на до 15-18% пълнозърнесто брашно в моята рецепта.
Позвам само филтрирана вода! Системата у дома е тази -
http://www.aquaphor.bg/shop/filtri-s-aktiven-vyglen/kristal/ Само такава се пие, с такава се готви. Това, което тече от чешмата е просто потресаващо. Отварял съм сменени филтри... Водата е толкова важна за качеството на хляба, колкото е важна за качеството на бирата и уискито.
Маслото слагам по желание. Оригинално пробвах с 2 супени лъжици хубав шарлан (студено пресован слънчоглед). С него стана твърде ароматно и установих, че за тези брашна трябва малко повече мазнина, за да стане хубав хляба. След 10-тина итерации с мазнините се спрях на това количество краве масло. Пробвал съм и без мазнина, но хляба става малко... абе не ми е по вкуса. Освен това като направя сухари за бебето от хляба и после ги накисна във вода сутрин да поемат и да омекнат, за да направя попара, става супер ароматна попарата така. Не че не слагам още малко масълце, хех, бебка е страшен фен. И на зеленчуци, пържоли, кюфтета, кашкавал, кисело мляко, люто, кисело... пък хич не обича сладко!