| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с високо-говорител /грачи-дере/  (Прочетена 2573 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Здравейте. Колоните ги имам от над 2 години и много си ги харесвах и съм ги пазел повече от добре. Ползвани са само в спалнята, като никога, докато аз съм бил собственик не са усилвани. Имаха най-красивите и изчистени високи, които съм слушал. Но от няколко дни ми направи впечатление, че единия високо-честотен не е както трябва, но си помислих, че нещо кабелите не са наред. Отворих днес и двете, като след подмяната на кабела с чинчовете, където мислих е проблема се насочих към филтрите, но уви и те са в страхотни здраве (разменях и филтрите от едната на другата). После си викам в потенциометърчето за високите ще да е, макар че е наместено и не е въртяно повече от 2-3 пъти, но уви и то е здраво. Накрая реших да ги вържа само за видео клипа директно към усилвателя, макар и да знам, че въобще не е желателно и се оказа, че наистина говорителя се е повредил. Можете да чуете на клипчето.
Интересува ме:
1. Как е възможно да се случи нещо подобно, при положение, че освен мен никой друг не е пипал техниката и аз знам най добре как са слушани и какво е станало? Ако не се лъжа, това не е ли звук на прегрят или издуван говорител, незнам как да се изрека. Чувал съм, че така се чуват издуваните колони, ако не изгорят.
2. Всъщност има ли някой идея какво се е случило ( добър въпрос при положение, че и аз не знам)
3. Проблемът поправим ли е и ако да, предполагам трябва да търся отново читав майстор, макар, че един вече от Девин ми окепази визуално басите
4. Всички съпротивления са еднавки по 4 ома на всеки говорител /бас, среди, високи/, на работещите и ''неработещия'' също е 4 ома?
На клипът демонстрирам първо неработещия говорител, после работещият и накрая пак неработещия.
/>
JVC AX-1100 I love u

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Re: Проблем с високо-говорител /грачи-дере/
« Отговор #1 -: 18 Ноември, 2016, 12:26:07 »
Това ми прилича на задрала в ЦПН* бобинка. Може и да се е изсипала бобината, но е малко вероятно.
Възможни причини, според мен:
1. Пробили кондензатори във ВЧ филтър - Ако пропускат НЧ съставки може да се случи претоварване на механичната система. Може лесно да се провери: закачи някакъв ширпотреба говорител на мястото на ВЧ говорителчето и провери дали не се чуват нетипично ниски честоти за пищялка.
2. По-малко вероятно - ВЧ самовъзбуждане в УНЧ, което да е довело до прегряване на бобината и изкривяването (или изсипването)  ѝ по някакъв начин (по принцип в такъв случай най-често просто прекъсва, но кой знае) . Това по-трудно може да се провери с подръчни материали, но е и малко вероятно.
3. Ако има ферофлуид в ЦПН на пищялката и почне да засъхва, също може да породи подобен звук. Все пак мисля, че тези пищялки са достатъчно стари, за да нямат такова ,,нововъведение" , така че залагам на обяснение 1.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 18 Ноември, 2016, 15:56:33 »
Благодаря. Според братовчед ми, който е техник от едновремешната генерация, е разместена центровката на магнита, каквото и да значи това, но вашето обяснение ми допадна много.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #3 -: 18 Ноември, 2016, 16:33:22 »
А слушаш ли FM радио на тези колони? Защото много от FM тунерите или ако ползваш сигнал от касетофон или друго пропускат значителна амплитуда от пилоттона в изхода си, и той като се усили от усилвателя и претоварва пищялките без дори ти да подозираш че нещо се случва. Та замисли се дали си слушал много FM радио и това може да даде някаква насока. А иначе попринцип е възможно да се повреди една пищялка / високоговорител и без да е „издуван“ напъван и каквото и да е. Не винаги повредата е породена от неправилна експлоатация.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Конювишки джентълмен
« Отговор #4 -: 18 Ноември, 2016, 18:08:57 »
За разместен  магнит си  мисля  ,разхлабваш  винтовете и  леко  наместваш пластината с куполчето може  и да стане .Прави се  докато  работи пищялката  най се  разбира с някаква  честота  например 3000 кхц. Успех
Удрииии!!

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 18 Ноември, 2016, 22:54:31 »
Благодаря. Още утре ще опитам, това което ми казахте. Иначе радио никога не слушам, нито в колата, нито вкъщи. Единствено дискове и то само оригинални.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Конювишки джентълмен
« Отговор #6 -: 18 Ноември, 2016, 23:13:13 »
Благодаря. Още утре ще опитам, това което ми казахте.
Какво  точно  ще  пробваш !!!!  И как? Никой  нищо смислено  не  ти  написа  !
Удрииии!!

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 19 Ноември, 2016, 10:28:52 »
Ще пробвам с отвертката да освободя/затегна малко 4-те винта. Нямам какво да губя.

Опитах: нищо различно не стана.
« Последна редакция: 19 Ноември, 2016, 10:41:09 от Петър Драганов »
JVC AX-1100 I love u

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Конювишки джентълмен
« Отговор #8 -: 19 Ноември, 2016, 10:41:18 »
Ще пробвам с отвертката да освободя/затегна малко 4-те винта. Нямам какво да губя.
Смело може да  го разглобиш да видиш дали е паднала нам,отката или е изтрит лака  от нея ! Ако е  разрушен  напълно  по разните сайтове има  чифтове  пищялки за по 50 тина  лева .Всички Немски  говорители са с много  близки данни  и няма да е  проблем сменянето им ,няма да се  разбалансира звука !! Ако намотката е паднала  лепиш с капчица и да има ферофлуид се  прави лесно с почти подръчни материали .Наистина  няма какво да губиш!
« Последна редакция: 19 Ноември, 2016, 10:47:03 от gruyo »
Удрииии!!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |