Здравейте. В събота купих един ресивър за доста пари , ужасно много ми хареса, в идеално външно състояние, но в момента в който го включа, няма и секунда се задейства защитата и изгася. Естествено дойде, момента на разглобяване, където видях и много зор. Отвратителна сглобка, няма място и отвертка да пъхнеш, няма място транзистор да измериш, а до преди това си мислих, че Денон авр1905 не може да го бие, никой от масовките по сглобка. Викам си отволу, ще махна капака за да меря, да ама няма капак..., започвам да си мисля, че умишлено са направени така, само и само да не ги поправя никой, защото наистина и за техници от бранша ще е зор. Усилвателя е направен в Малайзия, но е с японски части и много хубави електролити, единствено има 7 броя електролити чисти ментета. Започнах да го разглобявам в 22 и 30 часа и отиде до 4:40 сутринта. Гледам сервизното ръководство където пише:
1. Влизате в сервизен резим /по-точно Sleep Mode/, а там се влиза със задържане на бутона A/B/C/D/E+бутона Preset Tuning ->(десния) и задържане на Power Button.
2. Излиза меню с 12 подменюта
3. В сервизното пише да отидем на 12 подменю и да зануля всички настройки до заводски, обаче като дам ОК и ресивъра изключва
4. Нататък в сервизното става дума, че в подменютата имам опции, в които мога да видя дали DC-ми е наред /изписва се със стойности/ и дали PS /Power Supply/ е наред изписва се със стойности.
За DC нормалните стойности са от /1 до 13/, моите бяха 7, а за PS нормалните стойности бяха от /19 до 29/, моите бяха 18-20, като постоянно варираха. Това 18, като го видях веднага ми щракна да видя стабилизаторите, тъй като преди това погледнах платката на захранването, която бе наред и е разположена доста далеко от стабилизаторите.
Стабилизаторите са 6 на брой. Започнах да ги меря и каккто да гледам два от тях /7805 -2 броя/ от общо 3 броя 7805, нямат никакви стойности и са студени, за разлика от останалите. Подмених ги и всичко е наред.
Схемата не мога да я кача защото е около 30 мб.