| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Как да премахна шума  (Прочетена 6416 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
  • Публикации: 216
  • Населено място: Асеновград
    • www.oldradio.cf
Как да премахна шума
« -: 10 Февруари, 2016, 21:43:05 »
Имам следния проблем. От много време в колата си ползвам FM трансмитер, който от SD карта или блутута на телефона ми прехвърля "звука" на свободно от радиостанции място на радиото на колата - модела е този:
http://www.ebay.com/myb/PurchaseHistory#PurchaseHistoryOrdersContainer?ipp=25&Period=3&cmid=2749&_trksid=p2057872.m2749.l5117
Миналата седмица си поръчах това панелче:
http://www.ebay.com/itm/381274188765?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
и днес го монтирах, като захранване взех от запалката на колата, където е включен и FM трансмитера. Проблема, е че качеството на предавания сигнал рязко спадна - нивото на сигнала е по-ниско а по-лошото, е че се появи постоянен шум - свистене. Забелязах, че шума зависи дори и от положението на ръката ми над USB конекторите на панелчето. Предполагам, че китайците са ползвали някакви евтини версии на 7805 или и аз не знам какво за тези USB-та, само че модула с USB-тата е залят :-(. Мога ли да направя нещо за да премахна шума?

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
Re: Как да премахна шума
« Отговор #1 -: 10 Февруари, 2016, 22:08:35 »
Изключи захранването към тези USB конектори и (или) индикацията за напрежението и виж дали ще се оправи сигнала. Трябва да разбереш от какво идва проблема.

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
    • www.oldradio.cf
« Отговор #2 -: 10 Февруари, 2016, 22:11:37 »
От USB-тата е, като ги изключа се оправят нещата, въпроса е, че аз почти само заради тях купих панелчето :-( Интересното, е че действат като "антена" като си движа ръката над тях или ги пипна шума се променя.

Неактивен stoi

• Квантов електрон
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
« Отговор #3 -: 10 Февруари, 2016, 22:55:53 »
Никакви 78XX нямя, всичко е набъкано там с нисък клас импулсни шитове които шумят като за световно.
Едни съвет от мен ! Аз преработих една такава щуротия като махнах RF, FM модула и прекарах директно с кабел звуковите изходи от чипа дето прави MP3 декодиравката във AUX входа на касетофона.

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
    • www.oldradio.cf
« Отговор #4 -: 10 Февруари, 2016, 22:59:56 »
Вградения CD плеар на колата няма AUX вход  :( за това ползвам FM трансмитер. А не искам да разглобявам половината табло за да извадя плеара и да го ровя.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 10 Февруари, 2016, 23:13:09 »
може да опиташ да захраниш USB модула през LC група (продаваха и готови обезшумители за авторадио). Представлява дросел последователно на захранването и след него към маса голям електролитен кондензатор (2200 uF например). Такъв дросел може да си извадиш от някой стар автокасетофон, прилича на малко трафче. Но ме притеснява, че вградените ШИМ-ове в този модул създават и ефирни смущения. Най-добре го отвори някак и изхвърли всичко вътре, сложи си 2 броя 7805, чиста работа. Е, зависи колко го товариш де, 7805 без радиатор няма да понесат по 1 ампер.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #6 -: 10 Февруари, 2016, 23:15:51 »
Проблема според мен е от лоша маса(връзката с минуса) н, дължащ се на лош контакт най вече - на 90% съм сигурен в това. Прегледайте всичкото окабеляване и джакове !

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #7 -: 10 Февруари, 2016, 23:23:18 »
Не рицарче, грешиш. В случая не е опроводяване на масите. Импулстине стабилизатори за захранване на USB портовете и всичко вътре правят проблема. Кофтито е че може би не е само от захранването а и от действието на самата цифрова схема която е вътре и работи на високи честоти. Опитай все пак да му шунтираш всички импулсни стабилизатори и да ги замениш с линейни до колкото е възможно. Естествено ще трябва и радиатор задължително.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
    • www.oldradio.cf
Решението
« Отговор #8 -: 18 Февруари, 2016, 11:27:42 »
Реших въпроса с шума. Изхвърлих импулсните регулатори и сложих 7805 на радиатор, а волтметъра, който се оказа, че също генерира доста смущения - през ключ.

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
    • www.oldradio.cf
USB зарядно - спецификации
« Отговор #9 -: 09 Май, 2016, 16:50:08 »
В почивните дни за 1 път ползвах направеното USB зарядно и е оказа, че не работи т.е работи но зарежда мнооого бавно - 20% за 3 часа. И това след като съм го пробвал, че под товар 1,5-2А работи стабилно и радиатора не се загрява. Зачетох се в интернет и се оказа, че за да се зареди съвременен телефон май не  е нужна само да му дадеш 5в на съответните изводи а и на 2-та кабела за данни на USB-то телефона очаква нещо. Ta доколкото разбрах от прочетеното тук:
https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/4803
на зарядното за 220в, което би трявбвало да гарантира най-голям заряден ток 0,5 - 1,5А, са му да окъсени 2-та извода за данни на USB порта и по това телефона разбира колко ток може да "тегли". Проверих с мултицета на оригиналното зарядно - окъсени са :) Сега трябва да сваля моето зарядно от колата и да ги окъся и да видя резултата. Споделям това "откритие" за USB зарядните за да не открива някой друг като мен топлата вода :)

Неактивен Runtav69

• Квантов електрон
  • Публикации: 133
  • Населено място: Sofiq
« Отговор #10 -: 09 Май, 2016, 16:58:09 »
Не си питал колега . Просто без да са окъсани дата + и - телефона чака на тях да прехвърля информация понеже за него това е компютър някой са направени да зареждат нормално и без окъсени тези два проводника но някой не  :drinks:
Бат Сашо :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #11 -: 09 Май, 2016, 18:25:16 »
Някои пък простотии на епъл или не знам и аз кои искат някакви шмекерии с резистори с точно определени стойности, абе дивотия, дори не ти позволяват нормално USB зарядно от друга фирма да ползваш. Ужасни са!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #12 -: 09 Май, 2016, 20:13:39 »
Абе вие нещо изплескахте, какво се ядосвате! Как може да разбере устройството на какъв ток да се зарежда?? Ако глътне 1А от 100мА порт какво ще стане, ще горят бушони и пътечки, нали? Играта с резисторите към и между D+ и D- линиите е точно за това - детекция на типът източник. В нета е пълно с информация по темата! Можеш да закачиш 200 ома между двете линии и да видиш за колко време зарежда. Повечето устройства дори не пускат заряд, или някои като твоето минават на 100мА като не засекат нищо на линиите, за да не изгорят източника. Имате 100мА (без чаркове), 500мА или 1А с 200 ома и имаше някакви други вариации в зависимост от марката нещо дето се зарежда. Епъл, разбира се, имяат някаква шашава система, щото са задници... Вижте в нета!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |