| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Моят детекторен радиоприемник  (Прочетена 5923 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dakata.radio

• Гост
Re: Моят детекторен радиоприемник
« Отговор #15 -: 05 Май, 2016, 23:07:20 »
Опитай и с диод между антена и земя. За антена е неправилно да използваш нулата, по-добре върни кабела. Ако трябва да се използва нулата, трябва по-скоро да е за земно, но не препоръчвам особено, защото има смущения. Аз един път си "играх" и използвах коаксиалния кабел на Булсаткома за антена. Чу се силно бръмчене. Това бръмчене беше просто някакъв паразитен ток, а не радиосигнал.
Най-добре опитай да си направиш детекторен да приема на УКВ, сегашната конструкция я запази, може след време да опънеш някъде извън града една 30-метрова антена за прием на средни вълни (може пък на къси или дълги, защо не?!). Не се отказвай и разочаровай. Проучи от нета как да си направиш специално на УКВ, щом си близо до предавател може да се получи нещо и в домашни условия. :)
Детекторния приемник всъщност си е сериозна занимавка. Не е за подценяване. Тя може да продължи с месеци или дори с години в реализиране и усъвършенстване. От първия път не става. Получава се с много опити и търпение. :)
Аз на моя детекторен на СВ съм хващал Радио Китай за България на КВ при изцяло отворен променлив кондензатор. Явно съм чул и аз паразитен сигнал. Принципно е нормално, защото този предавател е доста мощен. :)
« Последна редакция: 05 Май, 2016, 23:32:15 от dakata.radio »

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #16 -: 05 Май, 2016, 23:34:02 »
... Измих променливия кондензатор с медицински бензин, смазах го с бяла грес. ...
Грес може да се постави само на лагеруването, но не е препоръчително. По добре е с капка масло. Не трябва да има грес по изолационните части и по пластините!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #17 -: 05 Май, 2016, 23:34:37 »
Приятелю предавателите не излъчват толкова силни хармоници че да могат да бъдат приети с детекторен приемник. Още повече за да чуеш на СВ КВ предавател ти трябва да си чул субхармоник, такива практически не съществуват на изхода на мощни предаватели. Не искам нито да ти режа ентусиазма нито да се заяждам, но избягвай да използваш термини които нямаш представа какво означават. Научи първо какво е ред на Фурие, какво представляват хармониците, в спектъра на кои сигнали съществуват и т.н. а не ползвай просто заучена фраза - хванал си хармоник.
Относно детекторните на УКВ, попаднах на много интересна разработка, детекторен приемник със спирален резонатор и дробен детектор: http://electronbunker.ca/eb/FMCrystalSet.html
Не бях си представял че е възможно да се постигне, но ето. Даже има приложен звуков файл. Естествено ефирната обстановка е много различна от нашата, а и този приемник като конструкция, макар че е най-доброто което може да се направи, не е за начинаещи никак и е критично да се докара до работещо състояние. Може да се каже че ако детекторния приемник на СВ е стартовия проект на почти всеки млад радиолюбител като най-простата форма на радиоприемник, то детекторния приемник на УКВ е мастурбация за инженери със специалност УКВ и ВЧ техника  :D.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #18 -: 05 Май, 2016, 23:42:54 »
Поправих "хармониците". Ориго, въздържай се от циничен език. :crazy:

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #19 -: 06 Май, 2016, 12:34:07 »
Да, демодулацията на склона на кръга е добре известна, обаче в случая резонансната честота на този кръг е МНОГО далеч от приемания честотен обхват, та едва ли там АЧХ на този кръг има някакъв склон, би трябвало да си е почти равна с огромно заихване, ама знам ли. При всяко положение явно благодарение на някакви паразитни ефекти си успял да чуеш ФМ станция, щом е така значи имаш поле за развитие на истински детекторен приемник на УКВ. Един затворен дипол, симетричен кабел, после някакъв евентуално индуктивно свързан с антената кръг и към него детектора и слушалки. При всяко положение ще чуеш нещо. После може да се работи към подобряване с 3 или 5 елементно Яги за УКВ и така. Успех.
От това което се изписа, си мисля че е имало късо в променливия кондензатор, така закъсената бобина с дълги свързващи проводници и собствения и капацитет е образувала този резонансен кръг на подходящата честота и се  е осъществил прием. След измиването на кондензатора и оправянето на монтажа всичко си е дошло на мястото и не се приема нищо! :)

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #20 -: 06 Май, 2016, 12:52:09 »
Здравейте и честит празник.
Късо съединение в кондензатора няма, е не и в тази секция която ползвам. Другата която не използвам действително има късо, а тази която съм свързал многократно я проверявах въртейки кондензатора и съм сигурен, че е добре. Току що правих проби пак, укв станцията пак се появи. Направих и малко клипче набързо. Не е кой знае какво ама аз отдавна съм си признал във форума, че не мога да снимам  :D Свързал съм изхода на детектора към AUX входа на касетофон. Звукът е усилен докрай. На клипа се вижда как когато откача антената звукът изчезва. Освен това на откачен кабел от входа на касетофона не се чува абсолютно нищо освен свистенето на собствения усилвател на касетофона, така че съм сигурен че не се получава прослушване от самия касетофон. В края на клипа се вижда как като хвана кабела със заземяването звукът се засилва. Антената е парче кабел около 2 метра. Клипът не знам защо ми го дава HD. Ако ви накъсва изключете HD - то. http://vbox7.com/play:43c620b47a
« Последна редакция: 06 Май, 2016, 12:58:01 от kolev »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #21 -: 06 Май, 2016, 12:54:26 »
Използвай таговете за ютюб видео, не за флаш, не става по някаква причина. Качи го там и го постни тук.
Или ако файла е на някакъв онлайн шер (например дропбокс) може да махнеш таговете и да пуснеш само линк да си го изтеглим.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

dakata.radio

• Гост
« Отговор #22 -: 06 Май, 2016, 13:09:07 »
Можеш да провериш променливия дали не окъсява някъде с батерия и лампа. Ако светне лампата - лошо. Може да се оправят пластините с тънка отвертка. При мен стана. Като гледам клипчето, едва ли окъсява, защото си се чува добре при въртене на оста.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #23 -: 06 Май, 2016, 16:06:28 »
Говорим за изцяло паразитен ефект в случая, не е нужно променливия да окъсява, той и без това за тези честоти си е почти късо. Кой знае някой паразитен резонанс на самата бобина ако се пада в областта на тази станция може да се получава заради това детекция на склона. Така или иначе от случилото се може да стигнеш до две заключения - имаш поле за разработка на детекторен приемник на УКВ и второ че не трябва прекалено много да се привързваш към паразитния прием който имаш с този приемник, защото той е паразитен - до голяма степен зависи от неконтролируеми от теб фактори (магии) и може да се появява и да изчезва когато си иска. И определено ако си направиш хубава УКВ антена (а не жичка 2 метра) и направиш приемник специално за УКВ ще можеш да приемаш на високоомни слушалки отлично въпросната станция, а може и още други.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #24 -: 06 Май, 2016, 16:28:16 »
И аз съветвам същото - не се занимавай с паразитен прием, просто няма смисъл. Най-добре направи детектора да си приема на КВ, СВ, ДВ или УКВ (ти си решаваш, този приемник можеш да го издокарваш във всякакви обхвати чрез различен брой намотки на бобината). ::)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #25 -: 06 Май, 2016, 18:33:15 »
.... чрез различен брой намотки на бобината, различни променливи кондензатори, различни диоди и различни конструкции на бобината / резонатора. :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |