Виждам, че дежурните плювачи вече са се из....казали.
Ориго, прав си за всичко, нека да спрем вече. Просто няма смисъл. Защо да си играеш да спориш с хора, на които единствените им аргументи от 27 години са бананите, портокалите и маслините. Това са едни от най-важните за добър живот неща, как без тях?
"България беше автомобилостроителна страна с отлични перспективи, но спря да произвежда автомобили през 1970 година след нареждане от Москва“ – "
Все Москва ви е виновна ей. Можеш ли да ми кажеш как точно щяхме да попречим на руснаците, ако произвеждахме коли? Голяма трагедия ще е за тях , ако ние не си купуваме коли от тях, а произвеждаме свои. Руснаците не можеха да смогнат да задоволят само съветския пазар с години, щяха да са още по-доволни, затова са започнали да се сглобяват москвичите и в Ловеч. Колкото до Булгаррено, че с французите по чиито лиценз са се произвеждали в Пловдив, договорката е била колите да са само за нашия пазар, като цената е била съобразена с това. Но нашите, заради валута, са се опитали (и даже са успели) да продават на арабите автомобили като са подбивали цената на франсетата, от което онези са се ядосали и са прекратили договора. Това е информация лично от работещи в завода. Останалото са бленувания на журналисти с пяна на устата като Иво Инджев и други подобни отпадъци.
До колегата ориго: подписвам се под всяка твоя дума. Благодаря и за интересната информация относно реакторите! Колкото до "емигриралите" - напълно потвърждавам от собствения си опит и контактуване с такива индивиди. НЯМА нито един, когото бих разбрал и оправдал. Защото няма аргументи. Няма. Има само лакомия за пари. НЯМА такива, които наистина да са били принудени да избягат. Всички кадърни и образовани, с които съм говорил, са взимали или са щели да взимат и тук заплати, които са предостатъчни за живот и за семейство. Всичко друго идва от явно неизкоренимата човешка алчност и лакомия. Познавам един, който учеше за неврохирург и след като завърши ми каза, че нямало да се бави и секунда, направо заминавал за Германия. Този човек наистина е гений в работата си, на 20 години изнасяше лекции пред стотици, имаше няколко собствени изследвания и т.н. Но когато говорих с него и го питах защо заминава, отговори, че, естествено за повече пари. Не знам дали имате представа каква заплата би взимал в България, но той сам ми е казвал че е над 5-6 хиляди лева. Сами преценете стигат ли за нормален живот и за семейство, при положение че милиони българи работят за 10 пъти по-малко пари. Питах го не иска ли да лекува хората тук, за да го запомнят, за да направи нещо добро за своя народ, да даде своят принос за България един вид, каза ми, че не му пукало и за толкова малко пари не би си мръднал и пръста, и "какви са тея архаични глупости Родина и народ". Последното е дословно цитираният негов отговор. Е, питам ви сега, кадърен ли е този човек? Гений ли е? Несъмнено. А свестен ли е или е отпадък? Който разбрал разликата между кадърен и свестен - разбрал. Който не - безсилен съм.
Имам познати, на които 2000лв на месец не им стигат?!? От такива ли трябва да взимаме пример? С такива ли давате пример на децата си? Жална им майка. Причината, целият свят да е едно толкова лошо място, е безграничната ненаситност на определена част от хората и това че са свикнали да живеят сякаш всички ресурси на земята са за тях и трябва да ги похарчат тук и сега. А след тях - потоп. Станахме консуматорско общество. Теглят се кредити за да се купуват боклуци, от които дори няма нужда и няма полза, само защото "е модерно и тва трябва да го имам". И стига с тези приказки, че тук нямало живот, че единствения изход бил терминал 1 и други глупости. Една държава е такава, каквато я направи народът и. Като не ви харесва - опитайте се да я промените, не - по-лесно е да избягаме. Докато някои избраха бягството, също като мишките, които първи напускат потъващият кораб, други останаха, работеха, раждаха се деца и се отглеждаха, напук на приказките че тук не можело да се живее. Напук на тези, които искат да ни изгонят от страната ни - това райско място, което дори и под мръсния повърхностен слой, блести като диамант и вади очите на тези, които целят да го унищожат. Който иска да бяга, аз и други като мен, ще са последните, които ще напуснат Родината си, ще забравят езика си и братската страна, благодарение на която ние сме това което сме и които ще възпитават децата си като американци, англичани и други подобни отпадъци. Ние ще възпитаме и децата си в същия дух, за да са и те трън в очите ви.
Колкото до темата - руснаците са решили по най-добрия, бърз и удачен начин въпроса с изпускането на радиацията. С цената на стотици и хиляди жертви, те спасиха света от по-нататъшното разпространение и задълбочаване на проблема. Никоя, ама никоя капиталистическа държава нямаше да си мръдне и пръста на тяхно място. Япония изпусна радиацията в океана и никой не каза и думичка. Прочетете няколко от статиите от това търсене:
https://www.google.bg/webhp?hl=bg#hl=bg&q=%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BDДаже американците признават че аварията във Фукушима е най-голямата в историята на ядрената енергетика. Ама вие тая радиация не я усетихте, нали? А колкото до бълнуванията на един от плювачите, че Чернобил бил замърсил цяла Украйна и Беларус, само за справка - от бившите съветски републики, а май и от цяла Европа, Беларус е на първо място по износ на екологично чисти зеленчуци и плодове за целия свят, включително за западните държави и явно се цени високо. Може би защото на хората им харесва "миризмата" на радиация.
Добре, ама защитниците на Великата Съветска система твърдят, че виновниците са били пияни, неграмотни, луди...
Не виждам някой да го твърди това? Май някой друг е попрекалил (както всяка вечер) с едно друго руско изобретение... в течна форма
Интересно колко ли е велика например системата на една друга страна, която убива няколко стотици хиляди невинни и се жертват още няколко милиона, само за да изпробват прясно изобретените атомни бомби в реални условия.
Темата отдавна трябваше да се заключи. Защото, както е казал евреина от вица, лошото чувство остана.
П.П.: заглавието на темата е написано с присъщата за българската демокрация неграмотност - колко аварии има в Чернобил, че тази да е най-голямата?