Уважаеми колеги,
Имам няколко въпроса относно изграждане на нова съвременна силнотокова инсталация в старо жилище. Старата инсталация е двупроводна с рекордомани с текстилна оплетка, положени в черни бергманови тръби. Тя ще бъде елиминирана напълно и ще бъде изградена изцяло нова трипроводна с дефектнотокови защити. Говорим за за жилище на един етаж от триетажна къща.
Сградата е захранена от EVN с подземен кабел. Отстояние от трафопоста около 50 м. мах. от отсрещната страна на улицата. На фасадата на къщата е монтиран извода на EVN чрез метална кутия и главно табло под нея. От земята излиза заземителна шина, от нея кабел, мисля 6 квадрата на корпуса на таблото. Вижте снимките, които за съжаление не са с добро качество.
Въпросите ми са:
1.Знае ли някой дали енергото обичайно докарва до кутията си и таблото заземителен проводник от заземлението в трафопоста, който да се използва за дефектнотоковите автомати (система TN-S)?
2.Това заземление надеждно ли е, ако го има изобщо или трябва да си направя локално в двора или на тророара (TN-C-S) ?
3.Ако изобщо не идва заземление от трафопоста, мога ли да ползвам заземителната шина, респективно заземлението на корпуса на главното табло и доколко надеждно е то?
Моля ако има силнотокови специалисти с опит или колеги занимавали се с подобни проблеми да споделят опит!