Здравейте,
реших да опиша процеса как Правец 8М да стане сериен терминал към съвременна машина. Не намирам информация на български за това, а и на английски е доста разхвърляно. Отне ми няколко месеца да го направя и е добре знанието да остане описано на български, затова го споделям синтезирано тук.
Имам Правец 8М с Епълската Super Serial Card. Благодарение на този форум подкарах и българската 80 колонна карта.
1. 80 колонната карта е сложена в слот 3
2. Серийната карта е сложена в слот 2
Настройки на серийната картаАко нямате null modem кабел, сложете терминалният блок със стрелката сочеща нагоре, към Модем. Това кръстосва rx/tx вътрешно в картата.
Ако имате null modem кабел, обърнете терминалният блок със стрелката надолу, към Терминал. Тогава ще трябва да имате null modem кабел към сървъра.
Ключетата съм ги настройил както е описано в ADTPro тук:
https://adtpro.com/connectionsserial.htmlДясно ключеs(sw1): 1001111
Ляво ключе(sw2): 1101100
Хубаво да са настроени така, за всеки случай, но реалните настройки ги правим софтуерно после.
1.След буутване на Правеца, натискаме MK+RST за да влезе в бейсик режим
2.Пишем IN#2 за да активираме серийната карта
3.Натискаме MK+A за да влезем в режим на подаване на команди към серийната карта. На номинтора би трябвало да излезе "Apple SSC:". Картата очаква команда.
3. Подаваме софтуерна настройка като пишем "14B" което задава скоростта на комуникацията на 9600 baud:
MK+A, 14B
4. И тук вече идва това, което ме измъчи
Поради разликите в това как Правеца и сървъра(съвременните компютри) интерпретират ASCII кодовата таблица, трябва да зададем следните настройки в серийната карта на Правеца: 7 bit + 1 stop bit, като parity bit-a трябва да е SPACE ( винаги 0)
За тази цел подаваме следните команди към серийната карта:
а. MK+A, 1D (7bit data, 1 stop bit)
б. MK+A, 7P (parity bit SPACE)
5. Междувременно 80 колоната карта е сложена, но ако я активираме с PR#3, не можем да ползваме серийната карта, защото тя не знае за съществуването на 80 колонната. Затова трябва да сложим още една настройка на серийната карта:
MK+A, 3S
Това казва на серийната карта, че 80 колонната карта е в слот 3 и пренасочва display изхода на текста към този слот.
Това би трябвало да е всичко от страната на Правеца
Връзваме кабела между Правеца и Сървъра.
Настройки нa сървъраВ моят случай ползвам Macbook Pro, но подобни настройки трябва да вървят на всеки линукс вкл. и Rasberry Pi
1. Отварям терминала(аз съм на iterm2)
2. Пускаме screen така:
screen /dev/cu.usbserial-2140 9600
където /dev/cu.* е вашият сериен интерфейс
3. След като влезем в screen натискаме Ctrl+A за да активираме командния режим, после натискаме ":" (двуеточие) и пишем следната команда:
exec ::: /usr/libexec/getty std.9600
Това трябва да активира серийната конзола на въпросният интерфейс. На екрана на Правеца би трябвало да се появи текста за логин.
За линукс, командата в screen е следната:
exec ::: /sbin/agetty -L -n 9600 ttyUSB0 vt100
като пак съобразявате името на usb серийния интерфейс (ttyUSB0)