| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Познайте лампата  (Прочетена 1401 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
  • Населено място: София
Познайте лампата
« -: 01 Февруари, 2016, 18:55:18 »
Понеже се опитвам да подредя елементите, с които разполагам, се хванах да сортирам и лампите. Повечето от тях са използвани, сваляни от телевизори и радиоапарати, но има и нови, които са били за резерва. Оказа се, че има четири с изтрити надписи, които не бяха и опаковани като останалите. Ще се радвам, ако ми помогнете да разкрия какви точно са.
Първата беше опакована, като на хартията пишеше ECC82, но категорично не е, тъй като отоплението й е само на четвърто и пето краче. Според мен е триод пентод. Има лека следа от надпис, жълта.
Втората е Polam, доста опушена, има екранна решетка (не съм убеден дали се нарича така) и ми е труно да видя какво има вътре. Отоплението е само едно, на 4-5 краче. По спомен беше сложена на една Олимпия като присадка на ECL11 успоредно с лампа 3.
Лампа 3 пак е на Polam. От надписа се вижда EC. Именно тя беше комбинирана с лампа 2 в Олимпията. На пръв поглед е триод пентод. Евентуално ECL82.
Лампа 4 ме съмнява, че e ECH81. Надписът е бил жълт, вижда се Е и 8.
Лампите са останали от покойния ми дядо. Основно са от Рубин 714, Пирин, както и радиоапартите Олимпия, но единият е с U серия, така че нито една от тези лампи няма общо с него, а при другия на такъв цокъл са само EBF80 и ECH81.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
Re: Познайте лампата
« Отговор #1 -: 01 Февруари, 2016, 20:08:37 »
Първата ECF82 или PCF82.

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #2 -: 01 Февруари, 2016, 20:59:42 »
Номер 4 ECH81 или ECH84
Номер 2 EF89

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #3 -: 01 Февруари, 2016, 21:33:35 »
N1 - ECF82 или PCF82

N2 - EF89

N3 - PCL86 - снимки

43933-0

43934-1

43936-2

N4 - UBF89

[ Посоченият файл е недостъпен ]
« Последна редакция: 01 Февруари, 2016, 21:48:44 от Ricarq »

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 02 Февруари, 2016, 05:09:57 »
Иха, страхотни сте! Предполагам, че лесно мога да установя дали първата е ECF82 или PCF82, като измеря омичното съпротивление на отоплението. Имам и двете лампи, така че ще им премеря тяхното отопление и така ще разбера :-)
За 2 по всичко личи, че наистина е EF89. На Polam тази лампа изглежда едно към едно на снимки.
Третата със сигурност не е PCL86, защото се вижда отчетливо Е от надписа, но е много вероятно да е ECL86. Интересно  :)
За 4 залагам на ECH81, макар че има вариант да е ECH84, тъй като сред всички лампи имам две ECH81 и две ECH84, тоест явно и двете се срещат в комплектите. Утре ще разгледам за някакви специфични белези на двете и ще се опитам да позная.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #5 -: 02 Февруари, 2016, 06:50:45 »
ecl86  e много нежна лампа когато е производство на полам, внимавай с нея

По звук ще бие 6ф5п в пъти! ако ще правиш нещо с нея позлвай пиколо схемата от темата на Ориго.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 02 Февруари, 2016, 14:52:20 »
1. PCF82 - съпротивлението на отоплението е малко над 5 ома, докато при ECF82 измерих приблизително 3
2. EF89
3. ECL86, макар и под въпрос . Не е ECL82, защото второ краче не отива към пентода, а към триода.
4. ECH84 - архитектурата й е идентична на тази при другите ми ECH84 и се различава от ECH81

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |